Comisia Europeana prezinta: Taxa pe tranzactiile financiare
comisia europeanataxatranzactii financiareuniunea europeanaimpozitvenituri
Comisia Europeana a propus implementarea unei taxe pe tranzactiile financiare in toate statele Uniunii. Impozitul ar aduce venituri anuale de 57 miliarde euro si va intra in vigoare incepand cu anul 2014.
Presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, a declarat ca bancile trebuie sa "contribuie" la reabilitarea Europei, care se confrunta cu "cele mai mari provocari". Oficialii Marii Britanii au declarat insa ca se vor opune unei taxe pe tranzactiile financiare care nu a fost implementata la nivel global.
O asemenea taxa are nevoie de acordul Angliei, pentru a putea fi aplicata. Anuntul a survenit in contextul unei intalniri in cadrul careia autoritatile europene vor revizui progresele Greciei privind reducerea datoriilor. Taxa pe tranzactiile financiare va reprezenta 0,1% din toate tranzactiile efectuate intre institutii, cand cel putin una din tarile implicate face parte din Uniunea Europeana. Contractele derivate vor fi impozitate cu 0,01%.
Reprezentantii Comisiei Europene au declarat ca prin aceasta taxa "se asigura ca sectorul financiar contribuie in mod corect la bunastarea Europei, intr-un moment de consolidare fiscala in statele membre". "Veniturile substantiale rezultate din impozitul amintit" vor fi utilizate cu succes de finantele publice, adauga acestia.
Un purtator de cuvant al Trezoreriei britanice a declarat ca Anglia "se opune cu vehementa" introducerii unui impozit care nu a fost aplicat la nivel global. "Nu o sa actionam in defavoarea Marii Britanii", a declarat acesta pentru postul
BBC. De ce sunt suparati englezii? Pentru ca 80% din veniturile rezultate in urma platii taxei pe tranzactii financiare ar proveni din mediul de business londonez.
Recent, Barroso a promovat nu doar ideea unei taxe financiare, ci si un sistem in care statele din Zona Euro sa-si plateasca datoriile ad hoc. "Odata ce Zona Euro va dobandi instrumentele necesare, pentru a asigura atat integrarea cat si disciplina fiscala, solutia unei plati ad hoc a datoriilor va fi vazuta ca o alternativa avantajoasa pentru toata lumea", a spus Barroso.
Presedintele Comisiei Europene a demontat speculatiile potrivit carora Grecia ar putea fi fortata sa paraseasca Zona Euro si sa intre in incapacitate de plata: "Grecia este si va ramane un membru al Zonei Euro". Oficialii europeni, alaturi de cei ai BCE si FMI, vor revizui incercarile Greciei de a iesi din criza in care se gaseste.
Vor decide apoi daca grecii merita un nou imprumut de 8 miliarde euro din planul de salvare de 110 miliarde euro, stabilit in aceasta vara. Unul din obstacolele-cheie din calea revenirii Greciei a fost depasit marti, cand guvernul elen a adoptat o lege controversata privind implementarea unei noi taxe pe proprietate, pentru sporirea veniturilor la buget.
Alte propuneri vizeaza sustinerea bancilor mari europene, care ar putea fi lovite de eventuala intrare in incapacitate de plata a guvernelor indatorate. In prezent, pietele se prezinta extrem de volative si investitorii sunt sceptici in privinta sanselor politicienilor de a solutiona criza financiara in cel mai scurt timp.