Comisia Europeana declara razboi spalarii banilor. Se pregatesc noi masuri de forta, inclusiv pentru tranzactiile cu active digitale
autoritate impotriva spalarii banilorspalare bani
Comisia Europeana pregateste infiintarea unei noi autoritati care sa combata spalarea banilor in randul statelor membre ale Uniunii Europene. De asemenea, noul organism va avea atributii si pe piata monedelor digitale, in incercarea Uniunii de a transparentiza tranzactiile de criptomonede.
Potrivit unor documente consultate de DPA, noua Autoritate impotriva Spalarii Banilor va avea atributii in aplicarea sanctiunilor financiare in cazurile de spalare a banilor din Uniunea Europeana. De asemenea, noul organism va putea impune reguli de transparenta cu privire la tranzactiile de pe piata crypto.
"Spalarea banilor, finantarea terorismului si criminalitatea organizata raman probleme semnificative care ar trebui solutionate la nivelul Uniunii", se arata in documentele
Uniunii Europene cu privire la infiintarea noii Autoritati.
Autoritate impotriva Spalarii Banilor va deveni "piesa centrala" a unui sistem integrat care va lupta impotriva acestui fenomen.
"Prin supravegherea directa si luarea deciziilor fata de unele dintre cele mai riscante entitati transfrontaliere din sectorul financiar, Autoritatea va contribui direct la prevenirea incidentelor de spalare de bani / finantare a terorismului in Uniune", se mai arata in proiectul UE.
"In acelasi timp, va coordona autoritatile nationale de supraveghere si le va ajuta sa isi sporeasca eficacitatea in punerea in aplicare a regulilor unice si in asigurarea standardelor de supraveghere, abordarilor si metodologiilor de evaluare a riscurilor", conform sursei citate.
UE vrea mai multa transparenta pe piata criptoactivelor
De asemenea, proiectul vizeaza noi reguli si pe piata criptoactivelor. Transferurile de astfel de active virtuale sunt in prezent in afara domeniului de aplicare al normelor UE pentru servicii financiare.
Uniunea Europeana intentioneaza sa introduca noi reguli pentru furnizorii de servicii in
criptoactive, pentru a colecta si a face accesibile datele referitoare la initiatorii si beneficiarii transferurilor de monede digitale.
Potrivit celui mai recent raport al Europol, valoarea tranzactiilor suspecte in Europa este de sute de miliarde de euro.