Comisia Europeana da de pamant cu economia tarii in 2020-2021 / Seful BNR contrazice prognozele dezastruoase

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Comisia Europeana da de pamant cu economia tarii in 2020-2021 / Seful BNR contrazice prognozele dezastruoase
Comisia Europeana da de pamant cu economia tarii in 2020-2021 / Seful BNR contrazice prognozele dezastruoase
de Magda Florea la 08 Nov. 2019 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
comisia europeanadeficit bugetardeficit de cont curentinflatie

Comisia Europeana a lansat noi previziuni economice pentru evolutia economiei Romaniei in urmatorii doi ani. Expertii europeni se asteapta ca deficitul bugetar sa ajunga la 3,6% din PIB in acest an si peste 4% din PIB in 2020, urmand ca in 2021 sa atinga valoarea record de 6,1% din PIB. Despre cea din urma predictie, pentru anul 2021, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, nici macar nu vrea sa auda. Seful BNR nu crede ca vom ajunge in acea situatie si ca "asemenea deficit nu poate sa fie luat in discutie".

Comisia Europeana a lansat in aceasta saptamana o serie de previziuni economice sumbre pentru tara noastra. Desi europenii preconizeaza o crestere economica puternica in 2019, de 4,1%, anul 2020 si 2021 va aduce deficite bugetare record.

Anul 2019 ar urma sa fie incheiat cu un deficit de 3,6% din PIB, anul 2020, deficitul va atinge peste 4% din PIB, iar in 2021, 6,1% din PIB, potrivit estimarilor economice publicate joi de Comisia Europeana. Pentru deficitul de cont curent, estimarile Comisiei indica un nivel de 5,1% in acest an, de 5,3% in 2020 si de 5,4% in 2021. In aceeasi ordine de idei, pentru somaj este prognozat un nivel de 3,9% in acest an, care va creste in urmatorii doi ani la 4,2%, respectiv la 4,3%.

Guvernatorul BNR, insa, spune ca acest deficit de peste 6% din PIB nici nu poate fi luat in discutie.
 
"Asemenea deficit nu poate sa fie luat in discutie. E mai mult decat un pericol si o extrapolare ca si cand nu am face nimic...Ca si noi, si dansii lucreaza cu datele certe. Pana acum au luat legile, tendintele si au facut o... extrapolare este cuvantul nepotrivit pentru ca lucreaza si dansii mai complicat, nu imping asa cifrele in mod linear, dar au lucrat cu datele pe care le avem in prezent. Dar nu, nu cred ca putem sa discutam in mod serios despre un asemenea deficit pentru ca de regula nu te iarta pietele si noi avem o finantare majora si pe piata interna si pe piata externa", a afirmat Mugur Isarescu, intrebat de jurnalisti despre estimarea Comisiei Europene privind deficitul bugetar de 6,1% pentru 2021.

Mugur Isarescu a spus, totusi, ca este ingrijorat, dar nu speriat. "Eu cred ca nu se va ajunge la acest deficit in mod sigur. Acesta nu inseamna cu nu va depasi 3%, dar nu comentez aici ca nu sunt eu ministru de Finante. Eu nu cred ca se va ajunge acolo. Insa in ceea ce priveste masurile ele intra, in opinia mea, nu am nici validarea intregului consiliu, e o treaba grea cu iesirea din prociclicitate. Contain and gradual adjustment. Mai intai hai sa-i linistim pe toti astia care vor sa reducem impozitele, mai sunt. Mai sunt si e an electoral. Eu am fost intr-un an electoral premier si stiu cum e. E greu. Trebuie sa primiti ceva. Dupa care hai sa incercam sa facem ajustari fara sa bruscam economia", a precizat guvernatorul BNR.
 
Citeste si: Perlele candidatilor la prezidentiale din ultimii 30 de ani: PSD e un partid atat de mare, incat au loc si cei care vor mici
 

Romania traieste pe datorie


Principala cauza a faptul ca bugetul tarii va fi insuficient cheltuielilor o constituie impactul bugetar pe care il va avea Legea pensiilor, atrag atentia membrii Comisiei Europene.


Consumul privat va incetini, dar va ramane principalul motor de crestere pana in 2021, mai spun europenii. De altfel, intreaga crestere economica a Romaniei, cea cu care se lauda fostul Guvern PSD, este generata de consum.
 
Cumva, se creeaza iluzia unei bunastari intr-o tara a carei economie arata bine ... doar pe hartie. Cresterea economica este impulsionata de consum. De un consum artificial, generat la randul lui de majorarea fortata a salariilor, de cresterile de pensii. Oamenii au mai multi bani, cheltuie mai mult, insa acesti bani se invart intr-un cerc vicios, fiindca majoritatea dintre ei vin chiar de la stat, ai carui bugetari sunt platiti suplimentar.
 
Or, pe langa cresterea economica, consumul artificial mai are efecte si asupra inflatiei. Mediul de afaceri, fortat fiind legislativ sa creasca salariile minime, se vede pus in situatia de a scumpi preturile serviciilor si produselor, sau in a concedia personal sau in a-si reduce investitiile.
 
Si, practic, deficitul bugetar inseamna "gaura" din buget. Inseamna ca noi cheltuim ca stat mai mult decat producem si decat taxele si impozitele pe care le colecta. Acest deficit ar insemna blocare si faliment pentru statul roman, daca FMI si Banca Mondiala ne-ar pune "stop" la conducta de imprumuturi. Dar nu se intampla acest lucru. Putem sta linistiti. Fostul Guvern a fost de acord sa accepte cele mai mari dobanzi din regiune la imprumuturile externe, mai mari chiar si decat Ungaria, motiv pentru care pentru institutiile europene, e un adevarat business sa ne dea bani. Insa cine va plati ursturoatoarea nota de plata, e marea intrebare?

Datoria externa a Romaniei a crescut in primele 6 luni din 2019 cu 4,254 miliarde de euro, la 103 miliarde de euro, o crestere de 9,26%. . De asemenea, deficitul de cont curent a crescut cu 3,717 miliarde de euro, adica cu 38,15%, ceea ce slabeste puternic moneda nationala.

In perioada ianuarie - iunie 2019, datoria externa totala a crescut cu 4,254 miliarde de euro. Datoria externa pe termen lung a insumat 70,361 miliarde de euro, la 30 iunie 2019 (67,9% din totalul datoriei externe), in crestere cu 3,5% fata de 31 decembrie 2018. Datoria externa pe termen scurt a inregistrat nivelul de 33,310 miliarde de euro (32,1% din totalul datoriei externe), in crestere cu 5,9% fata de 31 decembrie 2018, se arata intr-un comunicat de presa al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In plus, datoria publica a crescut cu 3,219 miliarde euro in primele 6 luni, la 37,982 miliarde euro.

Citeste si: De ce nu ne ajuta majorarea salariului minim sa traim mai bine

Totodata, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 5,135 miliarde de euro, de la inceputul anului, comparativ cu 3,717 miliarde de euro in perioada ianuarie - iunie 2018, in crestere cu 38,15%.

Deficitul de cont curent al balantei de plati afecteaza direct moneda nationala si duce la de valorizarea ei, fiindca deficitul de cont curent al balantei de plati inseamna sumele in valuta care intra si care ies din economia romaneasca.

Pana va veni scadenta facturii de la Uniune, continuam sa fim pe deficit. Un deficit care inseamna ca trebuie sa ne imprumutam pentru a supravietui, trebuie sa traim "pe datorie".

De altfel, chiar si cu imprumuturile usturatoare si cu o datorie externa trecuta istoric de pragul de 100 de miliarde de dolari, Romania nu reuseste sa se incadreze in 2019 in tinta de deficit bugetar de 3%, indicat de institutiile europene.

Angajamentele luate de fosta guvernare, privitor la Legea pensiilor si Legea salarizarii unitare, apasa greu pe bugetul tarii, impovarat deja de cheltuieli cu pensii si salarii de aproximativ 20% din PIB.

Citeste si: Cand vor fi IMPOZITATE salariile IT-istilor


Iminentul se va produce si avem doar doua variante



Iminentul se va produce si avem doar doua variante: fie continuam sa cheltuim haotic si sa nu acordam niciun interes investiilor, care stim bine ca preceda investitorii, fie cautam solutii care sa stopeze aceasta risipa de bani.

Daca mergem pe prima varianta, Guvernul va tine in picioare masurile promise de PSD, va continua sa aloce maririle promise fara sa tina cont de productivitate, de competitivitate, de opinia mediului de afaceri si de efectele pe termen lung in economie. Va reduce la 0 investitiile si vom continua acest cerc al saraciei, in care traim pe datorie, in loc sa investim in infrastructura rutiera, spre exemplu, si sa devenim atractivi pentru investitori.

Insa aceasta varianta nu va functiona la infinit. Economia va intra in colaps cand vor trebui decontate datoriile si atunci, nu doar ca vom fi nevoiti sa trangem putin cureaua, ci ne vom trezi in incapacitate totala de plata a pensiilor si salariilor, indiferent de culoarea politica de la Putere. Pur si simplu, se va ajunge la fundul sacului.

Daca vom alege varianta a doua, va trebui sa gasim formule pentru a stopa cheltuielile excesive si pentru a incuraja investiile. Se va pune accent pe crearea unui mediu fiscal prietenor pentru oamenii de afaceri, care sa fie incurajati sa investeasca, sa faca angajari, sa contribuie la bugetul de stat. Se va pune la fel de mult accent pe absorbtia fondurilor europene, pentru ca, in acest moment, Romania risca sa piarda 600 de milioane de euro, bani pentru care nu stim, nu vrem sau nu ne pasa sa intocmim dosare finantabile. Se vor prioritiza cheltuielile si se vor indrepta spre zone-cheie, precum educatia si sistemul medical, iar cand economia se va redresa, se vor lua in calcul si "maririle" mult promise de pensii si salarii, dupa ce administratia centrala si locala vor fi eficientizate si restructurate astfel incat sa isi pastreze functiile si posturile oamenii competenti si a caror munca se justifica prin faptul ca aduc o plus valoare institutiei respective.

Abia aceasta varianta construieste o economie durabila si sanatoasa. Insa a doua varianta "costa capital electoral". Si cine se va nimeri pe la Palatul Victoria si va fi nevoit sa aplice aceste masuri se va sinucide politic pentru ca romanii sunt obisnuiti sa li se dea, chiar daca vor plati de trei ori mai scump mai tarziu. Si de la acest punct incolo, romanul va vota data viitoare pe cei care stiu ei ca dadeau si erau buni, ca si cum nu ar vrea toti sa dea, daca ar fi de unde. Diferenta o face insa responsabilitatea actului de guvernare.

Citeste si: Daianu, CF: Nu vor fi taiate salariile si pensiile, dar nici nu vor creste cum a promis PSD


 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Semnal de alarma pentru toate firmele din Romania: 6 din 10 angajati sunt pe picior de plecare
Companii

Semnal de alarma pentru toate firmele din Romania: 6 din 10 angajati sunt pe picior de plecare

today14 Ian. 2025
Dieta minimalista: cum sa mananci sanatos cu buget redus
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Dieta minimalista: cum sa mananci sanatos cu buget redus

today13 Ian. 2025
Cum sa-ti transformi rutina zilnica intr-un obicei productiv
Life Style

Cum sa-ti transformi rutina zilnica intr-un obicei productiv

today13 Ian. 2025
Exista oare o varianta mai buna decat democratia?
Analize

Exista oare o varianta mai buna decat democratia?

today13 Ian. 2025
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
Life Style

Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati

today13 Ian. 2025
Cum sa setezi asteptari realiste pentru noul an
Life Style

Cum sa setezi asteptari realiste pentru noul an

today13 Ian. 2025
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Ultimele stiri economice

ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei

today13 Ian. 2025
Inca o lovitura pentru Romania. Deficitul de cont curent, cel mai mare din UE. Ce inseamna acest lucru?
Economie

Inca o lovitura pentru Romania. Deficitul de cont curent, cel mai mare din UE. Ce inseamna acest lucru?

today13 Ian. 2025

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cum sa-ti transformi rutina zilnica intr-un obicei productiv
Life Style

Cum sa-ti transformi rutina zilnica intr-un obicei productiv

today13 Ian. 2025
Exista oare o varianta mai buna decat democratia?
Analize

Exista oare o varianta mai buna decat democratia?

today13 Ian. 2025
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
Life Style

Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati

today13 Ian. 2025
Cum sa setezi asteptari realiste pentru noul an
Life Style

Cum sa setezi asteptari realiste pentru noul an

today13 Ian. 2025

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x