Comisia de la Venetia: Primul pas urgent pentru reformarea justitiei din Romania consta in desfiintarea Sectiei Speciale. Ministrul Justitiei: E o chestiune asumata la nivelul Coalitiei
siij
Desfiintarea Sectiei de Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ) a redevenit un punct fierbinte pe agenda publica a Romaniei si organismelor internationale.
In timp cea Coalitia de guvernare se pregateste sa desfiinteze institutia care
a luat nastere pe timpul guvernarii PSD, Comisia de la Venetia intervine si saluta initiativa, pe care o considera un pas "urgent" in reformarea sistemului de justitie din tara noastra.
"Comisia de la Venetia saluta intentia autoritatilor romane de a reforma sistemul judiciar si de a restabili atributiile procurorilor DNA si DIICOT si intelege ca primul pas urgent in aceasta reforma mai larga este desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie", se arata intr-un comunicat al Comisiei de la Venetia.
Membrii Comisiei de la Venetia recomanda autoritatilor din Romania sa elimine in lege acele prevederi care ofera magistratilor superimunitate in fata justitiei.
"Comisia de la Venetia doreste sa reitereze faptul ca judecatorii si procurorii ar trebui sa se bucure de imunitate pur functionala pentru actiunile desfasurate cu buna-credinta in exercitarea atributiilor lor sau in exercitarea functiilor lor. Nu ar trebui sa existe imunitate pentru infractiunile intentionate, de ex. luare de mita", mai sustine Comisia.
Citeste si: Peste 80% dintre magistrati vor DESFIINTAREA Sectiei Speciale
Potrivit Comisiei, ar trebui eliminate urmatoarele prevederi:
-
Judecatorii si procurorii pot fi perchezitionati, retinuti, arestati preventiv sau arestati la domiciliu numai cu incuviintarea Sectiei pentru judecatori sau, dupa caz, a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
-
Judecatorii si procurorii pot fi trimisi in judecata pentru savarsirea unei infractiuni contra infaptuirii justitiei, de coruptie si de serviciu ori a unei infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie numai cu incuviintarea Sectiei pentru judecatori sau, dupa caz, a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al 12 Magistraturii.
-
In caz de infractiune flagranta, judecatorii si procurorii pot fi retinuti si supusi perchezitiei potrivit legii, Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, Sectia pentru procurori fiind informata de indata de organul care a dispus retinerea sau perchezitia.”
De asemenea, Comisia mai atrage atentia si asupra altor prevederi care ridica semne de intrebare:
-
Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii incuviinteaza trimiterea in judecata a judecatorilor pentru savarsirea unei infractiuni contra infaptuirii justitiei, de coruptie si de serviciu ori a unei infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie.
-
Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii incuviinteaza trimiterea in judecata a procurorilor pentru savarsirea unei infractiuni contra infaptuirii justitiei, de coruptie si de serviciu ori a unei infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie.
-
Daca cererea de incuviintare a trimiterii in judecata priveste un magistrat membru al Consiliului Superior al Magistraturii, acesta nu are drept de vot la solutionarea respectivei cereri. Dispozitiile prezentului alineat sunt aplicabile in mod corespunzator si in cazul cererilor de incuviintare a perchezitiei, retinerii, arestarii preventive sau arestului la domiciliu.
-
Analizand cererea de incuviintare a trimiterii in judecata, sectia nu se poate pronunta cu privire la temeinicia acuzatiei si nici cu privire la oportunitatea trimiterii in judecata, la legalitatea administrarii probelor si a efectuarii celorlalte acte de urmarire penala. Sectia corespunzatoare se pronunta prin hotarare, in termen de 15 zile de la primirea acesteia. Sectia poate respinge cererea, prin hotarare motivata.
Desfiintarea SIIJ este binevenita de o mare parte a judecatorilor si procurorilor din Romania, precum si de comunitatea internationala si ONG-uri, care considera SIIJ o structura care a redus eficienta sistemului juridic in ceea ce priveste aducerea in fata justitiei a judecatorilor si procurorilor corupti, a mai transmis Comisia
Camera Deputatilor a adoptat pe 24 martie
legea prin care se desfiinteaza SIIJ. Comisia Juridica a eliminat toate amendamentele PSD referitoare la eliminarea textelor din proiect, insa a introdus alte amendamente, printre care unul depus de un deputat al minoritatilor nationale si sustinut de Coalitia de guvernare, care prevede aparitia unui aviz obligatoriu din partea sectiilor CSM pentru trimiterea in judecata a procurorilor si judecatorilor.
"Aceasta sectie nu este absolut deloc eficienta, bazele pe care s-a conceput aceasta sectie au fost fundamental gresite", a declarat la dezbateri ministrul Justitiei, Stelian Ion.
Ministrul Justitiei se asteapta ca SIIJ sa fie desfiintata saptamana viitoare
Luni, ministrul Justitiei, Stelian Ion, a transmis ca se asteapta ca Senatul sa se reuneasca saptamana viitoare " si sa puna pe ordinea de zi desfiintarea SIIJ".
"E o chestiune asumata la nivelul Coalitiei, nu cred ca sunt alte argumente care ar impiedica acest demers. Daca s-ar intampla altfel s-ar ridica mari semne de intrebare fata de respectarea programului de guvernare", a afirmat Stelian Ion.
"Eu ma astept din partea colegilor de Coalitie sa respecte cuvantul dat", a mai spus ministrul, care a dat asigurari ca va prezenta raportul Comisiei de la Venetia in cadrul Coalitiei de guvernare.