Comertul mondial ar trebui sa inregistreze o contractie cuprinsa intre 13% si 32%, mai mare decat cea cauzata de criza financiara din 2008
comertcoronaviruspandemieeconomierecesiune economicacriza economicacriza financiara
Comertul mondial de marfuri ar trebui sa inregistreze o contractie cuprinsa intre 13% si 32% anul acesta, adica o valoare mai mare decat scaderea cauzata de criza financiara din 2008-2009, pe fondul pandemiei de coronavirus, conform estimarilor facute miercuri de Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).
Pandemia a tras frana comertului la nivel global. In timp ce economiile lumii aproape s-au oprit din cauza restrictiilor sociale impuse de autoritati, cu scopul de a stopa raspandirea noului coronavirus, prognozele economice arata mai rau decat realitatea din timpul crizei din 2008.
Comertul cu marfuri ar urma sa inregistreze scaderi mai puternice decat cele din anii crizei financiare 2008-2009. Seful OMC spune ca o contractie puternica a comertului ne ar putea aduce o recesiune pe care nu am mai experimentat-o pana acum in vietile noastre.
Conform Organizatiei Mondiale a Comertului, in 2020, comertul mondial ar trebui sa inregistreze o contractie cuprinsa intre 13% si 32%, mai mare decat cea cauzata de criza financiara din 2008, care ar putea duce la "cea mai profunda recesiune economica din existenta noastra”, a avertizat seful OMC.
In acest an, pe fondul pandemiei de coronavirus, dar si al tensiunilor comerciale dintre SUA si China, precum si din cauza incertitudinilor comerciale cauzate de iesirea Marii Britanii din UE, se preconizeaza ca nivelul exporturilor va scadea cu "cifre duble", in "aproape toate regiunile" planetei, in special in America de Nord si Asia. Exceptie de la aceasta previziune fac Africa, Orientul Mijlociu si tarile Comunitatii Statelor Independente (CSI).
"Declinul inevitabil al comertului si productiei va avea consecinte dureroase pentru gospodarii si intreprinderi", a declarat miercuri Roberto Azevêdo, directorul general al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).
Citeste si:
De ce sa nu te intorci in tara de Paste
Pentru o redresare economica rapida, tarile trebuie sa lucreze impreuna
Seful OMS a transmis si un sfat Guvernelor lumii: Sa lucreze impreuna, fiindca "tarile care lucreaza impreuna vor vedea o redresare mai rapida decat daca fiecare ar actiona separat". De asemenea, acesta a spus ca pietele trebuie sa ramana deschise si predictibile, pentru a stimula investitiile.
Estimarile sunt mai optimiste pentru 2021. OMC se asteapta in 2021 la o crestere a comertului mondial intre 21% si 24%, in functie de durata epidemiei si de eficienta raspunsului autoritatilor.