Comertul cu arme, aproape reglementat
onusemnaprimultratatreglementarecomert cu arme
ONU este pe punctul de a semna primul tratat international de reglementare a comertului cu arme conventionale, potrivit AFP.
Armale comercializate de fiecare stat in parte trebuie sa fie evaluate din punctul de vedere al riscului de a fi utilizate pentru "violari grave ale drepturilor omului si actiuni teroriste", potrivit documentului.
Totusi, un stat poate exporta arme unui client daca cele doua tari sunt legate printr-un acord de aparare. Acesta este si cazul Rusiei, cu aliata Siria. O problema reala este lipsa unui registru public al tranzactiilor prin care s-ar putea "cere socoteala eventualilor comercianti iresponsabili de arme", dupa spusele Annei MacDonald de la Oxfam.
Neintelegerile au aparut mai ales la lista armamentului restrictiv si la ambiguitatea munitiilor. Tratatul ar contine "lacune si ambiguitati" dupa parerea asociatiilor Amnesty International si Oxfam. A doua propunere de redactare a tratatului a fost oarecum multumitoare, desi nu a umplut toate neajunsurile deja depistate. "Unele lacune care ne ingrijorau au fost, daca nu completate, cel putin reduse", a declarat jurista de la Amnesty International, Whitney Brown.
Semnarea tratatului este importanta mai ales pentru cei mai mari "actori" ai acestei piete, europenii, Statele Unite ale Americii, Rusia si China. Pentru aceasta, unele concesii au fost acceptate.
In ciuda eforturilor, Siria, Iranul, Coreea de Nord, Cuba si alte state mici incearca sa blocheze acest tratat, considerat "constrangator" si au posibilitatea de a respinge textul in mod formal. In acest caz, tratatul nu ar putea fi aplicat.
Negocierile s-au desfasurat greu, iar progresele au fost catalogate ca fiind "foarte limitate" de catre secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. Acesta se asteapta ca negociatorii "sa dea dovada de flexibilitate". Negocierile au fost conduse de diplomatul argentinian Roberto Moritan, care a propus si prima schita de tratat.
Termenul limita pentru semnarea acestui document este astazi, 27 iulie, la miezul noptii dupa ora New York-ului, sau sambata la 4:00 GMT.
Dupa trimiterea documentului la Adunarea Generala a ONU, tarile vor fi libere sa semneze sau sa respinga tratatul. Dupa 65 de ratificari a acestuia, actul va intra in vigoare.