Codul penal, adoptat de majoritatea dictaturii
codul penalcodul de procedura penalapsdaldepnlparlamentlegile justitiei
Codul Penal modificat a trecut de Parlament, primind votul decisiv al Camerei Deputatilor. Noul Cod Penal a fost adoptat miercuri cu 167 de voturi pentru, 97 impotriva si 19 abtineri.
Marti, proiectul de modificare a Codului penal a fost adoptat de plenul Senatului, in calitate de prima Camera sesizata, cu 74 de voturi "pentru", 28 de voturi "impotriva si noua abtineri, dupa o sedinta tensionata, in care opozitia a incercat sa lase puterea fara cvorum, insa acest lucru nu a fost posibil deoarece senatorii UDMR au venit in sala pentru ca sedinta sa poata continua.
Miercuri, Codul penal modificat a fost adoptat de Camera Deputatilor, cu 167 de voturi pentru, 97 impotriva si 19 abtineri. Codul penal a trecut cu doar doua voturi. Se pare ca social democratii par tot mai indecisi de strategiile politice ale PSD.
Parlamentarii PSD au adoptat un Cod penal care favorizeaza infractorii si transforma Romania intr-o tara in care ilegalitatile sunt iertate sau foarte bland pedepsite. Iata
cele mai importante amendamente adaugate sau modificate la Codul penal
Reactii dure dupa modificarea Codului penal
Faptul ca modificarea Codului penal mutileaza bunul mers al justititiei este sustinut de numeroase personalitati politice, dar si organisme europene.
De exemplu, Dacian Ciolos a scris, pe Facebook, ca actuala majoritate PSD - ALDE continua sa “vanda” siguranta cetatenilor romani si a bunurilor publice pentru a-i spala de pacate pe cei care confunda bunurile publice cu bunuri fara stapan.
"Masacrarea Codului Penal in favoarea infractorilor a fost consfintita azi in Parlament. Actuala majoritate PSD - ALDE continua sa “vanda” siguranta cetatenilor romani si a bunurilor publice pentru a spala de pacate pe cei care confunda bunurile publice cu bunuri fara stapan. Inca nu e totul pierdut", afirma fosul premier.
Klaus Iohannis, in greva prezidentiala?
O alta reactie la fel de vehementa a venit din partea presedintelui tarii. Klaus Iohannis a declarat ca miercuri, in Parlament, a castigat "majoritatea dictaturii", iar ceea ce se intampla in aceste zile dauneaza grav democratiei.
Iohannis considera ca majoritatea parlamentara si componenta Guvernului din membri PSD-ALDE transforma Romania intr-un stat in care democratia este un concept perimat, iar lucrurile se intamapla in functie de dorintele PSD-ului, sau mai bine zis, ale liderului social democratiolor, Liviu Dragnea.
Presedintele a specificat si faptul ca atat Codul penal, cat si
Codul de procedura penala au fost adoptate cu o rapiditate incredibila, "intr-un timp record", procedurile fiind executate superficial, si totul cu scopul ca politicienii cu dosare penale sa scape basma curata cat mai repede.
De asemenea, Iohannis a promis o dezbatere televizata ampla asupra modificarilor aduse Codului penal, care sa arate romanilor cat de nocive sunt noile masuri. Pana atunci, insa presedintele a promis ca va ataca la Curtea Constitutionala modificarile aduse Codului penal, la fel cum a mai facut recent, cand PSD a modificat si Codul de procedura penala.
Iohannis ia in discutie si o eventuala greva prezidentiala, spunand ca este posibil sa blocheze legile venite din partea PSD. Din punct de vedere constitutional, presedintele promulga legile formulate de partidul de guvernamant, iar astfel acestea intra in vigoare.
Din pacate, Iohannis nu are foarte multe parghii legale. Daca o lege este abuziva, el poate doar sa o retrimita la revizuire in Parlament sau sa o reclame la Curtea Constitutionala.
PSD considera ca actiunea presedintelui de a nu promulga modificarile Codului penal sunt o incalcare a Constitutiei, motiv pentru care mai multi social democrati au declarat ca au in vedere suspendarea presedintelui.
De asemenea, Iohannis risca sa fie suspendat si in urma scandalului in care
CCR a decis ca sefa DNA trebuie sa fie revocata din functie. Si acolo, presedintele a decis sa nu puna in aplicare decizia CCR, tinand cont de faptul ca CSM si organismele internationale i-au oferit toata sustinerea lui Kovesi, iar argumentele PSD nu prea stau in picioare.
Desi avem un presedinte cu viziuni liberale si independent de coalitia de guvernamant, Iohannis nu are atributii legale de a decide soarta Romaniei. Orice lege venita de la PSD primeste automat semnatura sefului statului, care nu are alte optiuni. Astfel, cu majoritate parlamentara lejera si Guvern propriu, PSD este de neoprit.
Citeste si:
Atentie de unde va cumparati vacantele! 408 agentii de turism si turoperatori s-au inchis in 2016 si 2017
Liviu Dragnea "Nu cred ca voi scapa de pedeapsa"
Imediat dupa ce Codul penal a trecut de Parlament, Dragnea a oferit jurnalistilor o demonstratie de forta ... aaa o declaratie de presa. Liviu Dragnea a fost intrebat daca va fi favorizat de modificarile aduse Codului penal, replicand ca nu crede ca acest lucru se va intampla si ca probabil nu va scapa de pedeapsa. Probabil va trai si va vedea domnia sa, de unde sa stie, e om si el.
"Voi continua aceasta lupta ca romanii sa aiba incredere in justitie", a mai adaugat Liviu Dragnea. In acelasi timp, reprezentanti ai Opozitiei declara ca Romania nu mai este un "stat de drept", ci un "stat de Dragnea".
"Nu va vindeti pe 30 de arginti"
Dezbaterile de miercuri din Camera Deputatilor au fost savuroase ca de obicei. Reprezentantii Opozitiei au cerut parlamentarilor sa nu se vanda "pe 30 de arginti" in timp ce majoritatea aplauda furtunos modificarile aduse Codului penal si declarand ca acestea sunt facute in folosul cetateanului.
Codul penal si cel de procedura penala au fost modificate, PSD pare ca si-a dus la bun sfarsit obiectivele politice si de guvernare. Au castigat inca o masa electorala, compusa din infractorii care vor fi eliberati inainte de termen desi au violat, jefuit, talharit sau au comis infractiuni economice.
Cetatenii au toate motivele sa se simta in siguranta si sa aiba incredere in justitie acum.
Citeste si:
Epoca diesel a apus! Vanzari din ce in ce mai slabe pentru automobilele cu motorizare pe motorina