Codul de Procedura Penala a fost modificat noaptea trecuta prin procedura de urgenta. Principalele modificari
codul de procedura penalacppcodul penal 2018noul cod penalliviu dragneapsd
Camera Deputatilor a votat in regim de procedura de urgenta modificarile Codului de Procedura Penala in cursul noptii de luni spre marti, dupa o dezbatere de cinci ore. Propunerea ca proiectul sa ajunga pe masa parlamentarilor a fost votata de PSD in sedinta Biroului Permanent de luni de la ora 14.00. Camera Deputatilor este for decizional in acest caz, intrucat proiectul a trecut deja de Senat.
Camera Deputatilor a adoptat luni seara, in jurul orei 22:00, modificarile controversate aduse de PSD, ALDE si UDMR Codului de Procedura penala.
Modificarile aduse Codului de Procedura penala votate luni seara au fost votate in Parlament cu 175 voturi ”pentru”, 78 ”impotriva”, dupa o dezbatere de cinci ore, in care PSD - ALDE - UDMR si Opozitia nu au cazut de acord asupra procedurii de vot pe articole, astfel incat au votat articol cu articol, adica de 327 de ori. Initial, deputatii au decis prin vot ca amendamentele sa fie votate in bloc, insa la cererea Opozitiei s-a revenit asupra hotararii, stabilindu-se vot asupra fiecarui amendament.
USR a anuntat ca de astazi, Romania se transforma in paradis al penalilor si au spus ca USR si PNL vor ataca proiectul la CCR.
Pana la urma de ce sa ne hazardam? E bine ca avem si noi paradisul nostru. Curiosi am fi sa aflam cum se numeste boala aceasta grea de care sufera guvernantii nostri. Molima cumplita care nu da pace PSD-ului pe tema justitiei. Au si ei nemultumiri ca tot omul. Cum sa fii multumit de justitie cand liderul partidului e pasibil de inchisoare si baronii locali sunt cercetati pentru nenumarate fapte de coruptie? Oamenii astia trebuie salvati.
Nu asa a gandit insa si miscarea de strada "#Rezist", care a stricat planurile PSD-ului, dupa ce votasera la ceas de seara, in taina si mister, cam cum ar trebui sa functioneze justitia romaneasca. De fapt, cum sa nu functioneze.
Si i-a tinut tratamentul asta cam un an si un pic. Iata-ne in vara lui 2018, dupa o alta noapte furtunoasa. Noaptea in care Codul de Procedura Penala s-a modificat. E prea eleganta notiunea "s-a modificat". Corect spus, CPP al Romaniei a fost mutilat. Justitia romaneasca si-a pierdut din competenta si atributii. In timp ce infractorii scapa nepedepsiti, cetatentii cinstiti ai acestei tari vor fi lipsiti de aparare.
Acum, zic sa ne sacrificam si noi putin. Macar pentru binele liderului suprem Kim ...aaa Liviu Dragnea. Chiar nu avem putina compasiune? Merita si el clementa si i-a oferit-o partidul pe tava, la miezul noptii, ca pe o ofranda.
Nu vrem sa ne imaginam expresia chipului sau cand s-a vazut scapat de puscarie. O fi mijit mustata, o fi zambit sugubat, dar gata cu filmele de groaza, sa trecem la putin realism. Pe langa faptul ca si-au pus la aparare liderul suprem, PSD-UDMR-ALDE au adus multe alte modificari Codului Penal. A avut si Opozitia ceva de zis vis-a-vis de cele 327 de articole votate, dar n-a castigat NICIUN amendament. Pe principiul celebru "ciocul mic, noi suntem la putere", s-au adus urmatoarele modificari:
Citeste si:
Retelele sociale au conectat lumea, dar au indepartat oamenii
Lista celor mai importante modificari aduse Codului de Procedura Penala:
Toate amendamentele sustinute de USR si PNL au fost respinse, insa amendamentele PSD - UDMR - ALDE au primit votul final favorabil al Parlamentului. Iata care sunt acestea:
1. Comisia Iordache a votat o prevedere care i s-ar aplica lui Liviu Dragnea. Concret, a fost adoptat un amendament care precizeaza ca un caz este revizuit, daca hotararea de condamnare nu este semnata de judecatorul care a participat la solutionarea cauzei. Concret, Dragnea ar beneficia de revizuirea dosarului Referendumul daca modificarea s-ar aplica si retroactiv.
2. A fost adoptat un amendament prin care o instanta de apel nu poate desfiinta o solutie de achitare decat daca sunt readministrate probe sau introduse probe noi.
3. A fost adoptat un amendament prin care dosarul se claseaza daca in termen de un an urmarirea penala pentru fapta nu trece la urmarire penala pe numele unei persoane.
4. A mai fost adoptat un amendament prin care denuntul poate fi facut pentru a beneficia de reducerea limitei de pedeapsa, intr-un termen de maxim 6 luni de la data la care persoana a luat cunostinta de savarsirea infractiunii.
5. Alt amendament adoptat arata ca masura arestarii preventive poate fi luata de catre judecatorul de drepturi si libertati, in cursul urmaririi penale, sau de catre instanta de judecata in fata careia se afla cauza, in cursul judecatii, numai daca din probe rezulta indicii temeinice ca inculpatul a savarsit o infractiune.
6. A mai fost adoptat un amendament la articolul 249 privind Conditiile generale de luare a masurilor asiguratorii.
7. A mai fost adoptat un amendament la articolul 143 care arata ca convorbirile, comunicarile sau conversatiile interceptate si inregistrate, care nu privesc fapta ce formeaza obiectul cercetarii, nu pot fi folosite sau atasate la dosarul de urmarire penala. Totodata, amendamentul mai stabileste ca in cazul in care pe parcursul derularii activitatii de interceptare sau inregistrare a convorbirilor, comunicarilor sau conversatiilor rezulta indicii savarsirii si ai altor infractiuni, poate fi ceruta completarea mandatului si cu privire la acele infractiuni.
8. La articolul 139, alineat 3, a mai fost introdus un alineat prin care camerele de supraveghere raman probe in dosare. Amendamentul ii apartine lui Marton Arpad.
”Inregistrarile de pe camerele de supraveghere precum si cele realizate in locuri publice se pot constitui ca mijloace de proba”.
9. Anterior a mai fost adoptat inca un amendament la acelasi articol 139, prin care inregistrarile efectuate de parti si de subiectii procesuali principali constituie mijloace de proba.
10. A mai fost adoptat un amendament al lui Catalin Radulescu, modificat si insusit de Ministerul Justitiei, pentru protejarea martorului amenintat:
Articolul 125 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 125 Martorul amenintat
In cazul in care exista probe sau indicii temeinice ca viata, integritatea corporala, libertatea, bunurile sau activitatea profesionala a martorului ori a unui membru de familie al acestuia ar putea fi puse in pericol ca urmare a datelor pe care le furnizeaza organelor judiciare sau a declaratiilor sale, organul judiciar competent acorda acestuia statutul de martor amenintat si dispune una ori mai multe dintre masurile de protectie prevazute la art. 126 sau 127, dupa caz.
11. A fost adoptat un amendament prin care audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore, din 24.
12. A mai fost adoptat un amedament in favoarea etniilor, atunci cand vine vorba de drepturile persoanei vatamate:
La articolul 81, alineatul (1), litera g2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
g2) dreptul de a i se comunica traducerea intr-o limba pe care o intelege a oricarei solutii de netrimitere in judecata, atunci cand nu intelege limba romana, in cazul persoanelor care apartin unei minoritati nationale comunicarea se realizeaza in limba materna. (Márton Árpád, deputat UDMR)
13. A fost adoptat un amendament care stabileste definitia suspectului. Propunerea apartine Ministerului Justitiei:
”Persoana cu privire la care din probele sau indiciile temeinice existente in cauza, rezulta ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala se numeste suspect”. Ministerul Justitiei
14. A fost adoptat un amendament prin care ICCJ judeca si infractiunile savarsite de chestori, de generali, maresali si amirali.”
15. Ministerul Justitiei a propus un amendament la articolul 15, prin care sintagma ”suspiciuni rezonabile” a fost inlocuita cu ”indicii temeinice”.
16. A mai fost adoptat un amendament care arata ca alineatul (5) al articolului 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(5) Organele judiciare au obligatia de a asigura exercitarea deplina si efectiva a dreptului la aparare de catre parti si subiectii procesuali principali in tot cursul procesului penal cu respectarea principiului egalitatii de arme."
17. A mai fost adoptat un amendament la articolul 4 care prevede, la alineatul 7, ca organele judiciare trebuie sa comunice si solutiile de achitare, daca au dat informatii despre inceperea urmarii penale.
Dragnea - salvat de "clopotelul" de la miezul noptii
Pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, Mos Craciun a sosit mai devreme. Dragnea ar putea scapa basma curata din problemele pe care le are cu justitia, in urma modificarilor aduse Codului de Procedura Penala.
In plina noapte, in spatele usilor inchise ale Parlamentului Romaniei, guvernantii au adaugat Codului de Procedura Penala doua amendamente care il pun la "adapost' pe liderul PSD, de bratul lung al legii. Cele doua amendamente permit retrimiterea in judecata a dosarului "Referendumul".
"Sunt create conditii sa scape nu doar coruptii, ci si violatorii sau criminalii"
Raluca Turcan, deputat PNL in Parlamentul Romaniei, a declarat ca urmarile acestui vot pentru modificarea Codului de Procedura Penala sunt "greu de evaluat", creandu-se oportunitatea ca multi infractori sa scape de pedeapsa meritata pentru nelegiuirile savarsite.
"De la ordonanta 13 din februarie 2017 pana acum, vreme de 1 an si jumatate, romanii au fost amagiti si mintiti de toti reprezentantii PSD si ALDE, o coalitie unita de hotie si de preocuparea comuna pentru salvarea hotilor. Tot noaptea, tot prin abuz si lipsa de dezbatere. Este o coalitie toxica pentru Romania! Este o zi extem de trista pentru Romania. Consecintele vor fi greu de evaluat. Sunt create conditii sa scape nu doar coruptii, ci si violatorii sau criminalii", a explicat Raluca Turcan dupa ce Camera Deputatilor a adoptat modificarile la CPP.
Sutele de mii de oameni care au protestat in urma Ordonantei 13 si a tentativei de mutilare a justitiei doar au amanat planurile PSD-ului pentru Romania. Ce autostrazi, ce spitale construite, ce scoli renovate? "Noi vrem justitie, de fapt mutilarea ei", par sa cante in cor membrii PSD.
"De astazi, pedofili, criminali, filmati cu telefonul mobil vor scapa daca nu vor fi alte probe! De astazi, Romania este un rai al infractorilor!", a declarat dupa vot liderul USR Dan Barna.
Dezbaterile pe CPP din Parlament au fost pline de atacuri
Dezbaterile din plenul Parlamentului au fost caracterizate de cuvinte dure si o lipsa totala de formalitati intre membrii Opozitiei si Partidul Social Democrat, aflat la putere.
PSD sustine modificarile aduse la CPP. In plenul Parlamentului, Florin Iordache a spus ca prin aceaste masuri nu si-a dorit decat sa puna capat abuzurilor: ”Noi nu am vrut decat sa punem capat abuzurilor. Faptul ca se spune in spatiul public ca anumite probe nu se iau in considerare este fals. Daca gaseste o proba care este foarte tare se sigileaza si se deschide alt dosar.
Noi vrem sa aducem Romania pe un drum normal, noi chiar am vrut si in programul de guvernare sa punem capat abuzurilor. Va rog sa ignorati ordinul de partid si sa votati asa cum credeti”.
Deputatul USR, Stelian Ion a atras atentia din nou asupra abuzului facut: ”Mi-as dori sa ridice mana cei care au fost condamnati definitiv. Nu va inghesuiti. Pentru acest interes sacrificati interesul cetateanului de rand.
Sunteti manipulati si nu stiti ce contin aceste amendamente odioase. Nu mai mintiti si spuneti ca aceste prevederi sunt in conformitate cu directivele. Multe dintre ele incalca directivele. Aceasta lege ne va crea o nesiguranta de a merge ziua in amiaza mare pe strada".
Ne intrebam in incheiere, daca tot e legal sa votezi mort fiind, n-ar fi o motivatie buna pentru cei care mai suntem inca in viata, sa facem uz de acest drept si sa nu mai permitem nomenclaturii sa faca legea prin tara si in 2018?
Citeste si:
Un produs de baza pe mesele romanilor va deveni un lux
Sursa foto: pexeles.com