Codul muncii 2021: Au aparut noutati pentru angajati si angajatori

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Codul muncii 2021: Au aparut noutati pentru angajati si angajatori
Codul muncii 2021: Au aparut noutati pentru angajati si angajatori
de Magda Florea la 11 Ian. 2021
Urmareste-ne pe Google News
codul munciinoutati legislative

In Monitorul Oficial al Romaniei,  Partea I nr. 1293/24.12.2020 a fost publicata Legea nr. 298/2020 pentru completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii(denumita in continuareLegea nr. 298/2020 ), intrata in vigoare la data de 27.12.2020.
 

 
Iata prevederile acestei legi si modificarile pe care le aduce Codului fiscal din 2021:
 
Art. I. -
 
Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. La articolul 52 alineatul (1), dupa litera e) se introduce o noua litera, litera f), cu urmatorul cuprins:
 
"
f) pe durata suspendarii temporare a activitatii si/sau a reducerii acesteia ca urmare a decretarii starii de asediu sau starii de urgenta potrivit art. 93 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata."
 
2. Dupa articolul 53 se introduce un nou articol, articolul 531, cu urmatorul cuprins:
 
"Art. 531. -
 
(1) In cazul suspendarii temporare a activitatii si/sau a reducerii acesteia ca urmare a decretarii starii de asediu sau starii de urgenta potrivit art. 93 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata, salariatii afectati de activitatea redusa sau intrerupta, care au contractul individual de munca suspendat, beneficiaza de o indemnizatie platita din bugetul asigurarilor pentru somaj, in cuantum de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat in vigoare, pe toata durata mentinerii starii de asediu sau starii de urgenta, dupa caz.
 
(2) In situatia in care bugetul angajatorului destinat platii cheltuielilor de personal permite, indemnizatia prevazuta la alin. (1) poate fi suplimentata de angajator cu sume reprezentand diferenta de pana la minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, in conformitate cu prevederile art. 53 alin. (1).
 
(3) Indemnizatia prevazuta la alin. (1) este supusa impozitarii si platii contributiilor sociale obligatorii, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(4) In cazul indemnizatiei prevazute la alin. (1), calculul, retinerea si plata impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale de stat si a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza de catre angajator din indemnizatiile incasate din bugetul asigurarilor pentru somaj.
 
(5) Pentru calculul impozitului pe venit prevazut la alin. (4) se aplica prevederile art. 78 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. Declararea impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale de stat si a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza de angajator prin depunerea declaratiei prevazute la art. 147 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(6) Termenul de plata si declarare a obligatiilor fiscale prevazute conform alin. (4) este data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata din bugetul asigurarilor de somaj.
 
(7) Pentru indemnizatia prevazuta la alin. (1) nu se datoreaza contributie asiguratorie pentru munca conform prevederilor art. 2205 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(8) In situatia in care un angajat are incheiate mai multe contracte individuale de munca, din care cel putin un contract cu norma intreaga este activ pe perioada instituirii starii de asediu sau starii de urgenta, acesta nu beneficiaza de indemnizatia prevazuta la alin. (1).
 
(9) In situatia in care un angajat are incheiate mai multe contracte individuale de munca si toate sunt suspendate ca urmare a instituirii starii de asediu sau starii de urgenta, acesta beneficiaza de indemnizatia prevazuta la alin. (1) aferenta contractului individual de munca cu drepturile salariale cele mai avantajoase.
 
(10) Perioada prevazuta la alin. (1), pentru care salariatii ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate si angajatorii acestor salariati nu datoreaza contributia asiguratorie pentru munca conform prevederilor art. 2205 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru stabilirea si calculul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in perioada prevazuta la alin. (1).
 
(11) In situatia in care stagiul de cotizare realizat potrivit alin. (10) este corespunzator unei fractiuni de luna, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in perioada respectiva, corespunzator fractiunii de luna.
 
(12) In vederea acordarii sumelor necesare platii indemnizatiei prevazute la alin. (1), angajatorii depun, prin posta electronica, la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, precum si a municipiului Bucuresti, in raza carora isi au sediul social, o cerere semnata si datata de reprezentantul legal, insotita de o declaratie pe propria raspundere si de lista persoanelor care urmeaza sa beneficieze de aceasta indemnizatie, asumata de reprezentantul legal al angajatorului, conform modelului aprobat prin ordin al ministrului muncii si protectiei sociale.
 
(13) Angajatorii isi asuma raspunderea pentru corectitudinea si pentru veridicitatea datelor inscrise in documentele prevazute la alin. (12).
 
(14) Plata indemnizatiei se va face catre conturile deschise de angajatori la bancile comerciale.
 
(15) Plata sumei prevazute la alin. (1) se face in baza cererii semnate si datate de reprezentantul legal, depusa prin posta electronica la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, precum si a municipiului Bucuresti, in raza carora isi au sediul social.
 
(16) Documentele prevazute la alin. (12) si (15) se depun in luna curenta pentru plata indemnizatiei din luna anterioara.
 
(17) Plata din bugetul asigurarilor pentru somaj a indemnizatiilor prevazute la alin. (1) se face in cel mult 15 zile de la depunerea documentelor, iar plata indemnizatiei se efectueaza salariatului in termen de maximum 3 zile lucratoare de la primirea de catre angajator a acestor sume.
 
(18) Angajatorii pot dispune gradual alte masuri pentru reducerea activitatii sau intreruperea activitatii, dupa caz. In situatia in care este adoptata de angajator masura suspendarii contractului individual de munca, inlocuind, in tot sau in parte, masura reducerii programului saptamanal de lucru de la 5 la 4 zile, dispusa in conditiile art. 52 alin. (3), plata indemnizatiei este acordata numai de la data suspendarii contractului individual de munca in temeiul art. 52 alin. (1) lit. c) sau f).
 
(19) Angajatorii nu pot desfiinta locurile de munca ocupate de persoanele ale caror contracte individuale de munca au fost suspendate in temeiul art. 52 alin. (1) lit. c) sau f), pe o perioada cel putin egala cu perioada suspendarii pentru care au beneficiat, pentru acesti salariati, de plata indemnizatiilor prevazute la alin. (1) din bugetul asigurarilor sociale pentru somaj."
 
3. La articolul 260 alineatul (1), dupa litera e3) se introduce o noua litera, litera e4), cu urmatorul cuprins:
 
"e4) incalcarea prevederilor art. 531 alin. (19), cu returnarea sumelor primite cu titlu de indemnizatie potrivit art. 531 alin. (1) si (12), pentru posturile desfiintate;".
 
Art. II. -
 
Ordinul ministrului muncii si protectiei sociale prevazut la art. 531 alin. (12) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel cum a fost completata prin prezenta lege, se emite in termen de 15 zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
 
Art. III. -
 
Prevederile art. 531 alin. (19) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel cum a fost completata prin prezenta lege, se aplica numai in situatia desfiintarii locurilor de munca ocupate de persoane ale caror contracte individuale de munca au fost suspendate in temeiul art. 52 alin. (1) lit. c) dupa data intrarii in vigoare a prezentei legi.
 
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, in conditiile art. 77 alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.
 


Citeste si: Detalii de ultim moment despre cum vor recupera elevii materia pierduta in pandemie
 

Sursa foto: freepik.com



 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Guvernul a hotarat. Firmele, obligate prin lege sa majoreze salariile de la 1 ianuarie 2025
Companii

Guvernul a hotarat. Firmele, obligate prin lege sa majoreze salariile de la 1 ianuarie 2025

today27 Nov. 2024
Din ce in ce mai multi angajati din Romania se simt epuizati din cauza serviciului
Companii

Din ce in ce mai multi angajati din Romania se simt epuizati din cauza serviciului

today27 Nov. 2024
Saptamana neagra pe piata de capital din Romania. BVB pierede peste 6 miliarde de lei la capitalizare
Economie

Saptamana neagra pe piata de capital din Romania. BVB pierede peste 6 miliarde de lei la capitalizare

today27 Nov. 2024
Descoperiri fabuloase despre angajatii unei mari banci din Romania: trageau bani din conturile oamenilor si luau credite in numele lor
Financiar-Bancar

Descoperiri fabuloase despre angajatii unei mari banci din Romania: trageau bani din conturile oamenilor si luau credite in numele lor

today27 Nov. 2024
Deficitul bugetar explodeaza. Cheltuielile publice au crescut cu 21% in primele zece luni ale anului 2024
Economie

Deficitul bugetar explodeaza. Cheltuielile publice au crescut cu 21% in primele zece luni ale anului 2024

today27 Nov. 2024
Cum sa-ti fie mai usor cand compania iti cere sa revii la birou
Companii

Cum sa-ti fie mai usor cand compania iti cere sa revii la birou

today27 Nov. 2024
Sfaturi pentru alegerea unui cadou potrivit
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Sfaturi pentru alegerea unui cadou potrivit

today27 Nov. 2024
Cum sa iti organizezi biroul pentru mai multa productivitate
Life Style

Cum sa iti organizezi biroul pentru mai multa productivitate

today27 Nov. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Saptamana neagra pe piata de capital din Romania. BVB pierede peste 6 miliarde de lei la capitalizare
Economie

Saptamana neagra pe piata de capital din Romania. BVB pierede peste 6 miliarde de lei la capitalizare

today27 Nov. 2024
Descoperiri fabuloase despre angajatii unei mari banci din Romania: trageau bani din conturile oamenilor si luau credite in numele lor
Financiar-Bancar

Descoperiri fabuloase despre angajatii unei mari banci din Romania: trageau bani din conturile oamenilor si luau credite in numele lor

today27 Nov. 2024
Deficitul bugetar explodeaza. Cheltuielile publice au crescut cu 21% in primele zece luni ale anului 2024
Economie

Deficitul bugetar explodeaza. Cheltuielile publice au crescut cu 21% in primele zece luni ale anului 2024

today27 Nov. 2024
Cum sa-ti fie mai usor cand compania iti cere sa revii la birou
Companii

Cum sa-ti fie mai usor cand compania iti cere sa revii la birou

today27 Nov. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x