Codul Fiscal, modificat din nou
cod fiscalmodificari legislativeimmscutire impoziteimpozitafacericompaniifirme
Un nou proiect legislativ este in lucru la Ministerul Finantelor. Este vorba despre un proiect care prevede o noua scutire de impozit. Concret, avantajul in natura rezultat din utilizarea in interes personal a masinii de serviciu in cazul microintreprinderilor si firmelor carora li se aplica impozitul specific nu va mai fi considerat venit impozabil,
Proiectul, care contine 160 de pagini, se afla inca in lucru pe masa Ministerului de Finante, si pentru a intra in vigoare mai sunt multi pasi ai procesului de legiferare pe care trebuie sa ii urmeze. Proiectul se va aplica dupa ce va fi adoptat in Parlament sau in Guvern, si dupa ce va fi promulgat de seful statului (dupa caz) sau publicat Monitorul Oficial al Romaniei.
In prezent, vorbim despre o propunere legislativa, fara efecte juridice.
Proiectul a fost facut public de
Profit.ro, care l-a obtinut prin surse guvernamentale. Din textul acestui proiect legislativ reiese ca avantajul in natura rezultat din utilizarea in interes personal a masinii de serviciu in cazul microintreprinderilor si firmelor carora li se aplica impozitul specific nu va mai fi considerat venit impozabil,
De asemenea, in document se regasesc si prevederi si clarificari cu privire la cesiunea de creante si costul indatorarii, precum si prevederi pentru constituirea grupului fiscal, urmand ca acestea sa fie urmate de proiecte legislative proprii.
Conform actualei legislatii in vigoare, Codul Fiscal prevede ca sunt scutite de la impozit pe venit "avantajele sub forma utilizarii in scop personal a vehiculelor pentru care cheltuielile sunt deductibile in cota de 50%", cota care se aplica "vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice". Cum microintreprinderile sau firmele cu impozit specific nu pot deduce, nu se incadreaza pe actuala forma a Codului Fiscal la scutirea de impozit pe venit.
Ministerul Finantelor a acceptat necesitatea modificarii si a venit cu propria varianta de formulare. Astfel, pentru a regla situatia, in Codul Fiscal se va adauga o noua scutire de la impozitul pe venit. La art 76, alineatul 4, va fi introdus punctul u), dupa cum urmeaza ART. 76 - Definirea veniturilor din salarii si asimilate salariilor (4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit: ... u) avantajele in scopul utilizarii in scop personal a vehiculelor mentionate la articolul 25, alineatul 3, litera l) care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, aflate in patrimoniul persoanelor juridice ce aplica regimul de impozitare al microintreprinderlor sau impozitul specific unor activitati.
Modificarea Codului fiscal nu este o noutate pentru Guvern, care, in 2018, a reusit performanta de a aduce nu mai putin de 236 de modificari legislative. Romania se situeaza in topul tarilor din Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste frecventa cu care se modifica legislatia. Din acest motiv, lipsa de predictibilitate legislativa macina mediul de afaceri si pune pe fuga investitorii care sunt sceptici in a-si pune banii in joc intr-o tara caracterizata de instabilitate fiscala.
Peste 45% din legile si ordonantele adoptate au afectat direct si semnificativ intreprinderile, inclusiv IMM-urile (legislatia fiscala, declaratiile si contributiile obligatorii, etc).
Efectele instabilitatii legislative fiscale accentuate in 2018, potrivit bilantului Consiliului IMM:
In perioada ianuarie – septembrie 2018, investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au scazut cu 5,7%, insumand 3 517 milioane euro (comparativ cu 3 731 milioane euro in perioada ianuarie - septembrie 2017), din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au insumat 3 152 milioane euro, iar creditele intragrup au inregistrat valoarea neta de 365 milioane euro;
Mediul de afaceri a avut de suferit in urma schimbarilor frecvente la Codul fiscal, confruntandu-se cu:
Necesitatea unor restructurari (concedieri individuale sau colective);
Cresterea birocratiei pentru toti contribuabilii si toti angajatorii;
Cresterea cheltuielilor de personal;
Cresterea fiscalitatii;
Dificultati importante de implementare datorate timpului foarte scurt stabilit pentru aplicare;
Cresterea cheltuielilor administrative, privind actualizarea programelor informatice;
Efort semnificativ de implementare a reformelor legislative;
Necesitatea unor restructurari (concedieri individuale sau colective);
Probleme de asigurare a competitivitatii si derularii contractelor la export.
Citeste si:
Rezultate Bac 2019: Notele au fost publicate pe edu.ro. Vezi aici notele pe judete