Cod galben de canicula si vant in Bucuresti si in 19 judete
canicula romaniaseceta romaniaprognoza anmavertizari anm
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, pentru zilele de vineri si sambata, o avertizare Cod galben de canicula si intensificari ale vantului, pentru in 19 judete si Bucuresti.
Sunt sub Cod galben municipiul Bucuresti si judetele Arges (partial), Bacau (partial), Braila, Buzau (partial), Calarasi, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Ialomita, Iasi, Olt, Prahova (partial), Teleorman, Tulcea, Vaslui, Valcea (partial) si Vrancea (partial).
Potrivit ANM, intre 7 - 8 august, pe arii extinse in regiunile sudice si estice vremea va fi caniculara, se vor inregistra temperaturi maxime de 35 - 38 de grade Celsius, iar indicele temperatura-umezeala va atinge sau va depasi pragul critic de 80 de unitati.
De asemenea, in jumatatea de sud a tarii, local si temporar, vantul va avea intensificari, cu viteze la rafala in jurul a 55 km/h.
In Dobrogea, in sudul Moldovei, in cea mai mare parte a Munteniei si, local, in Oltenia noptile vor fi tropicale, cu temperaturi minime care nu vor cobori sub 20 de grade Celsius.
De asemenea, indicele temperatura-umezeala va depasi, pe arii restranse, pragul critic de 80 de unitati si in Campia de Vest, mai ales pe parcursul zilei de sambata.
Seceta pedologica moderata, puternica si extrema se va mentine in majoritatea zonelor agricole pe parcursul urmatoarelor zile, pe fondul temperaturilor maxime ridicate ale aerului.
In majoritatea zonelor de cultura, maxima aerului va fi cuprinsa intre 25 si 37 de grade Celsius, in timp ce minimele se vor incadra intre 10 si 24 de grade.
Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale sub forma de averse, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, iar, izolat, vor fi conditii de producere a grindinei.
In Maramures, pe suprafete agricole extinse din Transilvania, Crisana, izolat, in nord-vestul si vestul Moldovei, nord-vestul si estul Munteniei, nordul Olteniei, nord-estul Banatului, rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare si apropiate de optim.
In acest context si pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer de la suprafata solului se vor inregistra in continuare ofilirea temporara si rasucirea aparatului foliar in orele de amiaza la prasitoare, uscarea frunzelor bazale, starea de vegetatie a culturilor depreciindu-se treptat, in special pe terenurile afectate de fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate.