CNBC: Romania are gaze naturale, dar nu vrea sa le exploateze
cnbcromaniaeuropaenergieregenerabilenergetic
Romania este tara din Europa de Est care ar putea avea destule gaze naturale blocate in depozite de sist pentru a raspunde cererii interne pentru mai mult de 100 de ani, insa asta nu inseamna ca tara le va si scoate la suprafata, potrivit CNBC.
Compania Chevron a suspendat planurile explorarii gazului natural in estul Romaniei, dupa ce protestatarii s-au adunat pentru a se opune explorarii din judetul Vaslui.
Romania se afla in cautarea unei cai pentru a deveni mai independenta intr-un sector energetic dominat de compania energetica rusa Gazprom, potrivit televiziunii americane CNBC.
Un studiu despre potentialul gazelor naturale de sist in afara SUA, derulat de catre Administratia Informatiilor despre Energie, a descoperit ca Romania detine aproape 1,5 trilioane de metri cubi de rezerve care pot fi scoase la suprafata.
CNBC scrie ca ingrijorarile legate de exploatarea prin fracturare hidraulica ar putea aduce semne de intrebare asupra viitorului gazelor naturale ale tarii.
Pe de alta parte, comisarul european pentru Mediu, Janez Potocnik, a precizat intr-o conferinta de presa pe tema gazelor naturale de sist, desfasurata la Londra, ca verdictul pe termen lung nu a fost inca stabilit in ce priveste sisturile.
"Noi surse de gaz, precum cele de sist, sunt atractive. Insa ar trebui sa nu uitam ca gazul de sist este un combustibil fosil si ca telul nostru final este o societate fara emisii de carbon, care va necesita dezvoltarea si sustinerea energiilor regenerabile", a spus Potocnik.
Oficialul a mai afirmat ca, in timp ce tari precum Romania au dreptul sa-si determine propriul mix energetic, aceste state au cazut de acord asupra unor politici comune pentru viitorul Europei.
Astfel, pana in anul 2020, statele membre UE trebuie sa reduca emisiile de dioxid de carbon, sa-si sporeasca ponderea surselor regenerabile de energie si sa-si imbunatateasca eficienta energetica cu 20 la suta fata de anii '90.