Citu: Codul fiscal are bube. FMI vine in Romania cu o echipa de experti
coful fiscalfmimasuri fiscal-bugetarefondul monetar internationalflorin citu
Florin Citu, ministrul Finantelor Publice, sustine ca actualul Cod fiscal din Romania are unele probleme, pe care le pot confirma si contabilii. Citu a apelat la o echipa de experti din interiorul Fondului Monetar International, care vor veni in tara noastra si vor analiza prevederile fiscale si eficienta acestora.
Florin Citu a fost intrebat daca el considera ca actuala forma a Codului fiscal reprezinta o piedica in calea dezvoltarii economice a tarii noastre. Ministrul de Finante a confirmat acest lucru, spunand ca opinia sa este impartasita si de catre contabili.
"Eu asa simt, am nevoie de o confirmare. Si nu trebuie sa spun doar eu asta. Intrebati orice contabil din Romania, orice firma de contabilitate cat stau si se cearta cu ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala n.r) pe interpretari si apoi ajung in instanta. Ne trebuie un Cod fiscal simplu, usor de implementat, sa nu mai existe dispute si care sa nu penalizeze din start contribuabilul”, a explicat ministrul finantelor.
O echipa de experti din cadrul Fondului Monetar International va veni in Romania, pentru a efectua o analiza asupra Codului fiscal. Citu are incredere in expertii internationali, despre care spune ca sunt buni profesionisti si, mai mult decat atat, sunt independenti. Cu alte cuvinte, Citu se asteapta la o concluzie profesionala, de calitate si complet obiectiva din partea celor din FMI.
"Codul fiscal din Romania are bube. Pentru Codul Fiscal vom avea asistenta de la Fondul Monetar. Am cerut sa ne faca o analiza sa vedem in contextul acestei economii daca Codul fiscal este o frana in dezvoltare sau e un impuls. Ei au experti pe asa ceva si sunt experti independenti”, a declarat Citu la Realitatea Plus.
In prima sedinta de guvern din acest an, Executivul a adoptat o Ordonanta de Urgenta care include mai multe masuri fiscal-bugetare. Concret, OUG prevede inghetarea indemnizatiilor pentru demnitari si suspendarea prevederilor din
Codul administrativ cu privire la pensiile speciale pentru alesii locali pana la 1 ianuarie 2021. De asemenea, punctul de amenda a fost inghetat la nivelul de 145 de lei, fiind eliminata corelarea cu nivelul salariului minim. OUG eliminat direct si unele preveder din OUG 114/2018, iar
taxa de 2% pentru companiile din energie, a fost si ea eliminata.