Circa 50.000 de gospodarii au fost selectate de Institutul National de Statistica pentru recensamantul de proba
recensamant probarecensamant populatieesantion recensamant insrecesamant 2022
Anul viitor, in Romania si in alte state membre al Uniunii Europene, se va realiza Recensamantul Populatiei si al Locuintelor. Pentru ca recensamantul este o cercetare statistica complexa, in martie 2021, Institutul National de Statistica efectueaza un recensamant de proba, la care vor participa aproximativ 50.000 de gospodarii alese atat din mediul urban, cat si din cel rural, de pe intreg teritoriul Romaniei.
Informatii privind esantionul selectat din fiecare localitate, pentru recensamantul de proba, vor fi disponibile pe site-ul directiei teritoriale de statistica din fiecare judet/municipiul Bucuresti.
Recensamantul Populatiei si Locuintelor din primul semestru al anului 2022 este primul care se va desfasura preponderent online. Fiecare persoana are posibilitatea de a se autorecenza, in doi pasi.
Primul pas consta in completarea formularului de preinregistrare, pentru membrii gospodariei, disponibil la adresa:
https://rpl.insse.ro/ sau accesand codul QR din pliantul primit in cutia postala.
Pasul al doilea consta in completarea chestionarului individual, accesandu-si propriul chestionar prin link-ul primit pe adresa de email indicata de fiecare, la preinregistrare. Preinregistrarea de la pasul unu este indispensabila pentru a primi link-ul de accesare a chestionarului individual.
Potrivit INS, avand in vedere conditiile sanitare impuse de pandemia de SARS-Cov 2 este recomandata autorecenzarea (prin completarea chestionarului online).
Autorecenzarea aduce mai multe beneficii: evitarea contactului cu persoane externe locuintei, gestionarea timpului liber conform preferintelor, precum si asigurarea calitatii raspunsurilor furnizate direct de fiecare persoana. in cazul in care unele dintre persoanele care fac parte din esantionul recensamantului de proba, din motive intemeiate, nu se vor putea autoinregista, vor primi vizita recenzorului la adresa de resedinta pentru completarea chestionarului prin metoda interviului fata-in-fata.
Recensamantul de proba se va desfasura in trei etape. In prima faza, pana in 9 martie 2021, are loc pregatirea bazei de date cu variabilele de recensamant preluate din surse administrative si precompletarea chestionarelor individuale. In faza a doua, intre 10 si 16 martie, are loc auto-recenzarea (completarea chestionarelor online de catre persoanele din gospodariile cuprinse in esantion).
In faza a treia, intre 22 - 31 martie, are loc deplasarea recenzorilor in teren pentru realizarea interviurilor fata-in-fata in cazul persoanelor/gospodariilor unde, din motive obiective, nu s-a putut efectua autorecenzarea.
Informatiile colectate prin intermediul chestionarelor individuale vor fi prelucrate in conformitate cu legislatia in vigoare privind protectia datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) si anonimizate imediat dupa intrarea in sistem. Datele colectate la recensamantul de proba nu vor fi facute publice si nici diseminate in vreun fel.
Participarea la recensamant si furnizarea de informatii corecte si complete fie prin metoda autorecenzarii, fie prin intermediul interviului fata-in-fata cu un recenzor sunt obligatorii.
Refuzul de a furniza informatiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum si furnizarea de informatii incorecte constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenzi cuprinse 1.000-5.000 de lei, in conformitate cu prevederile OUG nr. 19/2020 privind organizarea si desfasurarea Recensamantului Populatiei si Locuintelor din Romania runda 2021, modificata si aprobata prin Legea nr. 178/2020.
Recensamantul de proba este necesar in vederea imbunatatirii modului de organizare si desfasurare a recensamantului propriu-zis din primul semestru al anului 2022.
Foto: pexels.com