Cine va mai plati pensii si salarii, in viitor? Forta de munca din Romania, din ce in ce mai putina. Scadere masiva pana in 2030
piata munciiraport de taracomisia europeanapiata muncii din romania
In cel mai recent raport de tara intocmit de Comisia Europana la adresa Romaniei, se noteaza faptul ca tara noastra se va confrunta cu o scedere importanta a fortei de munca, pana in anul 2030. Vorbim despre o diminuare cu 8,8%, iar motivele care duc la aceasta deteriorare a pietei muncii sunt, printre altele, slabele performante ale sistemului educational.
In documentul citat se precizeaza ca forta de munca a tarii noastre cu 8,8% in urmatorii opt ani, iar principalele motive ce vor genera acest fenomen sunt:
-
lipsa calificarilor;
-
nepotrivirile cu nevoile pietei de munca;
-
sistemul educational slab.
Conform CE, situatia demografica din Romania pune presiune pe piata fortei de munca si pe sistemele educationale si de pregatire profesionala.
"Actualele tendinte arata o micsorare de 8,8% a fortei de munca in 2030 in comparatie cu ziua de azi. Aceasta va necesita o productivitate mai mare si o crestere a ratei de angajare, in mod notabil in randul femeilor, persoanelor de etnie roma, tinerilor si oamenilor in varsta, persoanelor cu dizabilitati si celor cu aptitudini educationale scazute.
Calificarile fortei de munca raman insuficient aliniate cu nevoile pietei muncii. Lipsa calificarilor si nepotrivirile, precum si un sistem educational si de pregatire profesionala slab afecteaza in mod negativ perspectivele.
Capacitatea serviciilor de angajare publica de a oferi sprijin integrat si specializat, inclusiv perfectionarea si recalificarea, ramane limitata", se arata in raportul de tara aferent Semestrului European pentru pimavara 2022.
Sectorul de afaceri din Romania are slabiciuni structurale de lunga durata. Infrastructura de transport insuficient dezvoltata si invechita face dificil transportul marfurilor in interiorul si in afara acesteia, mai noteaza Comisia Europeana.
Europenii inca vad la noi o birocratie excesiva, dar si o administratie publica "uneori ineficienta". Mediul de afaceri are de suferit din aceste cauze
Birocratia excesiva, in combinatie cu o administratie publica uneori ineficienta si un cadru legislativ imprevizibil sunt daunatoare mediului de afaceri si limiteaza oportunitatile de investitii, in special pentru companiile autohtone.
"Investitiile si reformele semnificative in politica digitala ar putea reduce lacunele existente. In administratia publica digitala diverse sisteme informatice publice nu sunt interoperabile; serviciile de guvernare electronica sunt rare si, acolo unde exista, absorbtia este scazuta.
In timp ce conectivitatea generala in banda larga s-a imbunatatit semnificativ, anumite parti ale tarii nu sunt inca conectate la retele fixe de banda larga de foarte mare capacitate. Lipsesc competente digitale de baza, iar numarul specialistilor TIC este insuficient. In cele din urma, intreprinderile romanesti nu profita din plin de tehnologiile digitale precum partajarea electronica a informatiilor, social media, big data si cloud", se mai arata in analiza Comisiei Europene.