Cine sunt romanii care vor primi mai multi bani de la stat in 2022: anuntul oficial de la Guvern
majorare pensii 2022crestere pensii 2022indexare pensii
Daca inflatia nu s-ar indrepta spre 7-8%, atunci vestea majorarii pensiilor cu 6%, in 2022, ar fi trebuit sa-i bucure pe cei direct vizati. Raluca Turcan, ministrul interimar al Muncii si Protectiei Sociale, a anuntat ca, anul viitor, pensiile vor fi indexate cu minimum 6%.
Desigur, nu se stie ce fel de guvern vom mai avea, dar doamna ministru spune ca intentia Guvernului sa majoreze
pensiile mai mult, dar, in mod sigur, alocatiile vor creste cu 20% de la 1 ianuarie 2022.
Conform lui Turcan, cele 20 de procente reprezinta un efort bugetar realist si sustenabil pentru anul viitor si inseamna, in ce priveste alocatiile, un plus de aproximativ 350 de milioane lei lunar, suplimentar peste cheltuiala de anul acesta.
De asemenea, Turcan a promis mentinerea directiei de crestere a salariului minim prin dialog cu partenerii sociali.
Ministrul sustine ca oamenii au nevoie de sprijin, iar presiunea cresterii preturilor este majora, dar Guvernul trebuie sa pastreze echilibrul bugetar, investitiile si perspectiva de crestere economica, pentru ca acestea reprezinta baza cresterii veniturilor.
"Acum, alocam, in total, doar pentru pensii, alocatii, asistenta sociala si somaj aproximativ 133 de miliarde de lei pe an. Costul cheltuielilor cu pensii, salarii si asistenta sociala este de peste 90% din total venituri fiscale ale statului", a aratat ministrul.
Majorarile propuse de PSD ar insemna inca 16 miliarde de lei din buget
Toate solicitarile PSD de majorari ar presupune pentru anul 2022 inca 16 de miliarde de lei in plus fata de 133 de miliarde de acum. De unde am putea aloca acesti bani? Din investitii? Am arunca in aer singurul motor real de crestere economica!
Singurul raspuns credibil este din cheltuirea atenta a fiecarui leu public sau euro intrat in tara. Asta presupune: reforma pensiilor, reforma salarizarii, asistenta sociala tintita, atragerea banilor din PNRR si exercitiul financiar european viitor", a explicat Turcan, pe grupul de comunicare al ministerului.
Ea a adaugat ca Guvernul a reusit in acest an sa ia masuri pentru cresterea veniturilor si sprijinirea celor care au nevoie de asistenta sociala de calitate, cat si pentru depasirea perioadei dificile generata de criza sanitara si de criza internationala a preturilor.
Turcan a mai spus ca au fost aplicate masuri active, de sprijin, pentru angajati si angajatori, in valoare de 7,3 miliarde lei, cu care au fost protejate 1,4 milioane de locuri de munca.
"De asemenea, am realizat majorarea alocatiilor copiilor cu 20% la inceputul anului, care a insemnat un efort suplimentar de 350 milioane lei lunar; in sprijinul consumatorilor vulnerabili la cresterea preturilor la energie, am alocat 426 milioane lei acest an, iar pentru 2022 vom avea o alocare de 720 de milioane lei.
Citeste si:
Deja va ingrozesc scumpirile? Ce e mai rau de-abia acum urmeaza
Am gasit deschidere la dialog din partea partenerilor sociali pentru cresterea salariului minim, la 2.550 de lei, de la 1 ianuarie 2022, care inseamna un impact pozitiv pe buget consolidat de 1,7 miliarde lei", a scris Turcan.