Cine refuza un loc de munca va pierde ajutorul social
ajutor social 2018piata munciiforta de muncaromania
Persoanele care vor refuza un loc de munca isi vor pierde dreptul de a mai primi ajutor social, conform unui proiect de lege adoptat de Camera Deputatilor, for decizional. Proiectul a primit in aceasta saptamana si votul presedintelui tarii, astfel ca urmeaza sa intre in vigoare in perioada urmatoare, dupa ce va fi publicat in Monitorul Oficial.
Refuzul unui loc de munca oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca atrage incetarea dreptului la ajutorul social, conform unui proiect de lege adoptat in data de 20 mai de Camera Deputatilor, for decizional si promulgat de seful statului.
Proiect de Lege pentru modficarea si completarea Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, a fost initat de cinci deputati ALDE, si a fost adoptat cu 274 de voturi ''pentru'', 2 abtineri si 4 voturi ''impotriva''.
"Refuzul unui loc de munca oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca atrage incetarea dreptului la ajutorul social”, se arata in propunerea legislativa.
”Refuzul repetat de doua ori al persoanelor apte de munca din familiile beneficiare de ajutor social de a efectua activitatile sezoniere conduce la incetarea dreptului”, se mai mentioneaza in initiativa legislativa.
In prezent, statul incurajeaza inactivitatea pe piata muncii
Ajutoarele sociale sub forma venitului minim garantat sunt acordate familiilor sau persoanelor singure cu venituri mici.
In conditiile Legii nr. 416/2001, familiile si persoanele singure au dreptul sa primeasca un venit minim garantat ca forma de asistenta sociala. Nivelul lunar al acestui venit se raporteaza la indicatorul social de referinta (ISR - al carui cuantum este de 500 de lei), si are urmatoarele valori:
0,283 ISR (141,5 lei) pentru persoana singura;
0,510 ISR (255 de lei) pentru familiile formate din doua persoane;
0,714 ISR (357 de lei) pentru familiile formate din trei persoane;
0,884 ISR (442 de lei) pentru familiile formate din patru persoane;
1,054 ISR (527 de lei) pentru familiile formate din cinci persoane;
cate 0,073 ISR (36,5 lei) pentru fiecare alta persoana peste numarul de cinci persoane, care face parte din familie.
Desi legislatia actuala prevede masuri de calcul exacte ale venitului minim garantat, statul ofera ajutoare chiar si persoanelor apte de munca si care refuza un loc de munca sau participarea la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca.
Aceasta situatie se va schimba odata cu intrarea in vigoare a proiectului de lege propus de deputatii ALDE, cand persoanele ce vor refuza oportunitatea de a intra pe piata munci isi vor pierde acest drept.
Citeste si:
Statul nu mai sustine nemunca, dar ofera 2.250 de lei lunar angajatorilor care incadreaza beneficiari de ajutor social
Sursa foto: pexeles.com