Cine castiga bani frumosi de pe urma scumpirilor: avem raportul financiar
scumpiricarburantrompetrol
Romania, precum si majoritatea statelor din regiune, traverseaza in acest moment mai multe crize. Pe langa cea sanitara, vorbim si despre o criza energetica, dar si despre una inflationista. In acest context, carburantul este unul dintre bunurile de larg consum care continua sa se aprecieze de la o luna la alta, pe masura ce nivelul cererii de pe piata cunoaste si el o crestere importanta fata de anul trecut. In timp ce europenii, inclusiv romanii, scot mai multi bani din buzunar pentru un plin al rezervorului si au nevoie de tot mai mult carburant, companiile din domeniu incaseaza venituri record.
Una dintre companiile care resimt o crestere puternica a afacerilor este
Rompetrol Rafinare, companie membra a Grupului KMG International.
Acesta a inregistrat, in primele noua luni din 2021, rezultate financiare in crestere, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, care a fost puternic impactata de reducerea mobilitatii cauzate de impunerea restrictiilor de circulatie determinate de efectele pandemiei COVID-19.
Cifra de afaceri bruta consolidata pentru segmentul de distributie a inregistrat peste 811 milioane USD in T3 2021 si peste 2,32 miliarde USD in primele 9 luni ale anului 2021. Profitul operational (EBITDA), in perioada ianuarie – septembrie 2021, a fost de 70,7 milioane de dolari, iar profitul net atins de segmentul de distributie a fost de 29,6 milioane de dolari.
In mediul de afaceri global, marjele europene de rafinare s-au situat, in primele noua luni din 2021, la un nivel mediu de 13,5 USD/MT. Chiar daca marjele de rafinare au fost mai mici comparativ cu media perioadei ianuarie - septembrie 2020, acestea au avut o tendinta de crestere in ianuarie - septembrie 2021, cu un impact pozitiv provenit din marjele benzina, dar si ca urmare a diferentialului scazut dintre titeiurile Urals si Dated Brent.
Te-ar putea interesa si: Cu salariul la vedere: cat castiga un livrator in Romania: salariul poate sari de 10.000 de lei pe luna
Pe fondul factorilor care au influentat mediul global, cifra de afaceri bruta consemnata de Rompetrol Rafinare a fost de 3,27 miliarde de dolari, in timp ce rezultatul operational consolidat (EBITDA) a inregistrat o crestere, de la un negativ de 21,6 milioane de dolari, la un rezultat pozitiv de aproape 87 de milioane de dolari. Rezultatul net consolidat a consemnat o valoare negativa de 57,8 de milioane USD, cu o revenire de circa trei ori fata de nivelul din primele luni ale anului 2020.
Cu toate acestea, rezultatele consolidate ale companiei au fost impactate de incidentul tehnic survenit pe data de 2 iulie, la instalatia de Hidrofinare Petrol Motorina (HPM). Din acest motiv, in mare parte din trimestrul III al anului, activitatea de productie a fost sistata, fapt ce a dus la o diminuare semnificativa a volumului de materii prime procesate.
"Evenimentul de la inceputul lunii iulie a avut un impact negativ semnificativ, atat din punct de vedere operational, cat si organizational. Cu toate acestea, cu efortul si implicarea colegilor si partenerilor, am reusit sa repunem rafinaria in functiune, in conditii de maxima siguranta. In acest moment, rafinaria Petromidia a ajuns la parametri optimi de functionare, cu o medie de 13,5 mii de tone de titei procesate zilnic, ritm care va fi sustinut cu responsabilitate, atat pentru angajati, cat si pentru mediul inconjurator. Petromidia si Vega reprezinta active de productie vitale pentru sistemul energetic si pentru industriile conexe, iar rolul nostru este sa oferim stabilitate", a declarat Felix Crudu-Tesloveanu, directorul general al Rompetrol Rafinare.
Rompetrol are o contributie insemnata la bugetul public
Rompetrol Rafinare a continuat sa fie si in 2021 un contribuabil important la bugetul de stat al Romaniei, cu un aport de peste 336 de milioane de dolari in al treilea trimestru al anului si peste 1,17 miliarde de dolari in primele noua luni ale anului 2021.