Cheltuielile mondiale cu apararea au depasit pentru prima oara in istorie pragul de 2.000 de miliarde de dolari
apararerazboi ucrainacheltuieli aparare
Statele lumii au apasat pedala de acceleratie a cheltuielilor privind apararea. Se pare ca, pentru prima data in istorie, cheltuielile mondiale cu apararea au sarit de 2.000 de miliarde de dolari, conform datelor publicate luni de Institutul international de cercetare pentru pace de la Stockholm (SIPRI). Mai mult, cheltuielile vor avansa in perioada urmatoare, pe masura ce tarile europene investesc in continuare in aceasta directie, pe fondul conflictului militar declansat de Rusia in Ucraina.
Conform raportului celor de la SIPRI, anul trecut tarile din intreaga lume au cheltuit o suma totala de 2.113 miliarde de dolari pentru aparare. Fata de nivelul din 2020 se inregistreaza o crestere a cheltuielilor cu 0,7%.
De asemenea, raportul mai arata ca toate cheltuielile cu apararea au reprezentat 2,2% din Produsul Intern Brut mondial, cu 0,1 puncte procentuale mai putin decat in 2020.
Te-ar putea interesa si: O alta perspectiva asupra inflatiei: in realitate, preturile de la raft ar fi false
Razboiul din Ucraina apasa pedala de acceleratie a cheltuielilor cu apararea
Pe fondul conflictului militar din Ucraina, statele europene vor majora bugetele pentru aparare, creascandu-si capacitatile si extinzandu-si fortele armate.
"Europa era deja pe un trend crescator, iar acest trend se va accelera si intensifica. De obicei schimbarile se intampla lent, pana cand esti intr-o criza si atunci au loc schimbari semnificativ. Cred ca asta este situatia in care ne aflam acum", a declarat directorul pentru cheltuieli militare de la SIPRI, Lucie Beraud-Sudreau.
SUA este liderul global al investitiilor in aparare si in anul 2021. Este vorba despre 38% din cheltuielile mondiale sau 801 miliarde de dolari. Totusi, anul trecut, americanii au investit mai putin in aceasta directie, fata de sumele puse la bataie in 2020. S-a consemnat o scadere cu 1,4% mai putin decat in 2020 din cauza avansului inflatiei.
Te-ar putea interesa si: Anul 2022 nu a inceput deloc bine pentru productia de titei a Romaniei: cat de slab ne situam fata de anul trecut
Foto: pexels.com