Cererea Rompetrol ca Romania sa fie obligata la plata de daune a fost respinsa
rompetrolromaniadosarcazhotararecurtea de abritraj international
Cererea The Rompetrol Group ca Romania sa plateasca suma de 185,385 milioane dolari a fost respinsa de Curtea de Arbitraj International.
Curtea de Arbitraj International a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii din Washington a luat o hotarare in acest sens, potrivit site-ului Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Hotararea a fost pronuntata in dosarul arbitral nr.ARB/06/03, care a avut ca parti The Rompetrol Group si Romania.
A fost respinsa atat cererea pentru daune materiale (de 139,385 milioane dolari), cat si cererea de daune morale (de 46 milioane dolari).
Cererea Rompetrol privind constatarea incalcarii de catre Romania a Acordului privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor intre Guvernul Romaniei si Guvernul Regatului Tarilor de Jos a fost respinsa in ceea ce priveste pretinsa campanie a unei hartuiri organizate de stat.
Tribunalul arbitral a ajuns la concluzia ca dovezile prezentate de reclamant nu sustin o astfel de cerere.
Cererea Rompetrol de constatare a incalcarii de catre Romania a Acordului privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor intre Guvernul Romaniei si Guvernul Regatului Tarilor de Jos a fost respinsa in ceea ce priveste comportamentul autoritatilor nationale fiscale.
Autoritatile fiscale nu au actionat intr-o maniera opresiva impotriva Rompetrol Rafinare Constanta, nici daca se are in vedere o apreciere absoluta, nici prin comparatie cu alte societati comerciale.
"Romania a aderat la Conventia pentru reglementarea diferendelor relative la investitii intre state si persoane ale altor state, incheiata la Washington la 18 martie 1965, prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste Romania nr.62/1975. Ca urmare a acestei aderari, Romania a acceptat ca diferendele de ordin juridic intre un stat contractant (o anumita colectivitate publica sau un anume organism dependent de acesta) si persoana unui alt stat contractant, care sunt in relatie directa cu o investitie, sa fie supuse competentei Curtii de Arbitraj International a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii", se arata in comunicat.
Foto: Pptudela (Wikimedia)