CEO-ul eJobs: Pentru prima data pe piata muncii, sunt mai cautati specialistii, decat muncitorii
economielocuri de muncajoburiejobslocuri de munca in strainatate
Odata cu aparitia masurilor de relaxare de la 1 iunie, romanii au inceput sa caute din nou locuri de munca in strainatate. Desi se observa un val de cerinte pe aceasta zona, comparativ cu anii trecuti, se resimte inca o retinere, nu sunt atat de multe solicitari, semn ca oamenii inca se tem din cauza pericolului infectarii cu noul coronavirus. De asemenea, se observa si schimbari pe piata muncii. Spre exemplu, in aceasta perioada sunt mai multe oferte pentru specialisti, decat pentru muncitori. CEO-ul eJobs spune ca acest lucru se intampla in premiera.
Pandemia a schimbat criteriile in functie de care romanii isi cauta un loc de munca. Siguranta medicala a devenit o prioritate, dintr-o raritate!
"Sunt multi romani care au asteptat momentul in care sa se simta cat de cat siguri sa se intoarca la munca in afara tarii, insa, fata de anii trecuti, inca vedem o rezerva in dorinta de a pleca.
Unul dintre motive este acela ca oamenii au inceput sa ia in calcul mai multe aspecte atunci cand se decid sa emigreze, cum ar fi certitudinea ca viitorul angajator le va oferi asigurare de sanatate sau ca vor avea un salariu suficient de mare incat sa isi poata permite ingrijiri medicale sau spitalizare in cazul unei posibile infectari cu coronavirus. Inainte de perioada aceasta, rar era conditionata plecarea din tara de astfel de criterii”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.
Citeste si:
10 sfaturi pentru cumparaturi RESPONSABILE in timpul pandemiei: Ce sa faci la supermarket
Pentru prima data pe piata muncii, sunt mai cautati specialistii, decat muncitorii
Piata muncii se confrunta si cu o alta schimbare. Daca inainte erau mai cautati muncitorii decat angajatii calificati, pandemia a necesitat resurse de personal calificat, si astfel, pentru prima data, dupa cum explica CEO-ul eJobs, suntem in situatia in care exista o oferta de locuri de munca mai mare pentru specialisti, decat pentru muncitori.
In luna mai, au aplicat pentru locuri de munca in strainatate aproximativ 20.000 de persoane. Cei mai multi romani sunt interesati sa plece la munca in tari precum Germania, Franta, Marea Britanie sau Grecia. Desi la prima vede acest aspect nu ne atrage atentia, exista, totusi, o noutate. In anii trecuti, pe primele locuri in preferintele romanilor erau Italia si Spania. Din cauza crizei sanitare accentuate cu care se confrunta cele doua state, ele nu mai reprezinta in aceasta perioada un loc pe care romanii sa il ia in calcul atunci cand isi cauta serviciu in afara tarii.
Aceasta realitate va lovi dur economiile celor doua tari, care isi bazau piata muncii pe forta de munca din Romania si, in general, pe forta de munca est-europeana.
Insa nu doar cererea a scazut in Spania si Italia, ci si oferta fortei de munca. CEO-ul eJobs spune ca majoritatea ofertelor de munca "disponibile vin din partea angajatorilor din Germania, Olanda, Norvegia si Belgia, Italia si Spania coborand, si de aceasta data, in top, fata de anii trecuti", semn ca economiile celor doua state sunt deja foarte afectate, iar, probabil, cand vor incepe sa lanseze oferte, se vor confrunta cu provocarea de a convinge potentialii angajati ca pot fi in siguranta din punct de vedere medical.
Citeste si:
Starea de urgenta a schimbat comportamentul de consum al romanilor