Centralele de apartament - interzise: se intampla in Romania
interzicere centrale apartamentpoluare centrale apartamentincalzire centrala
Centralele de apartament au fost cam singura sansa a romanilor de a se incalzi si de a avea apa calda la un pret rezonabil, independent de invechitele retele de termoficare ale marilor orase. Lucrul acesta este pe cale sa se schimbe in rau, cel putin intr-un oras foarte important din tara noastra.
Potrivit lui Emil Boc, primarul municipiului
Cluj-Napoca, institutia pe care o conduce vrea sa modernizeze sistemul de termoficare si sa reduca poluarea cauzata de centralele de apartament, relateaza Rador.
Emil Boc propune prioritizarea sistemului de termoficare in raport cu orice alt sistem alternativ.
Prima masura va fi sa le interzica dezvoltatorilor imobiliari sa monteze centrale individuale in blocurile care au mai mult de sase apartamente. In acelasi timp, primaria isi propune atragerea de fonduri europene pentru modernizarea sistemului de termoficare si sa asigure o viziune pe termen lung si facturi mai mici.
Primarul a promis ca, din perspectiva noxelor, nu va mai permite dezvoltarea haotica. Astfel, toate blocurile noi se vor conecta la sistemul de termoficare sau isi vor monta centrale proprii. Astfe, blocurile cu cel putin sase apartamente vor avea o singura centrala, nu sase.
Insa, pe termen lung, pana si centralele de bloc vor fi eleiminate, iar locuintele vor fi conectare la sistemul de termoficare, pe masura ce acesta se extinde.
Tentatia pretului mai mic
In ceea ce-i priveste pe proprietarii din blocurile vechi, care vor sa se debranseze, pentru a-si monta o centrala de apartament, Boc a dat asigurari ca oamenii vor mai avea aceasta optiune.
Conform primarului din Cluj-Napoca, 21.000 de familii sunt conectate la sistemul de termoficare si sunt liberi sa se deconecteze.
Insa, prin stimulente alternative, primaria vrea sa-i determine sa ramana conectati si sa-i convinga si pe cei care s-au deconectat sa revina in sistemul centralizat avand in vedere pretul mai bun pe care il ofera acesta.
Primarul a promis ca familiile racordate la sistemul centralizat de termoficare nu vor suferi de frig, in aceasta iarna, asa cum se intampla in alte orase ale tarii.
In acelasi timp, administratia locala va cauta surse europene de finantare pentru acoperirea subventiilor acordate abonatilor Regiei de Termoficare.
Prin acordarea acestor subventii, oamenii vor plati facturi mai mici la incalzire, nu vor mai vrea sa-si monteze centrale de apartament si, astfel, poluarea din oras nu va creste.
Foto: facebook Viessmann