Cele 600 de locuinte alocate de PMB medicilor, NU sunt DOAR pentru medici. Apartamentele ajung si la alti angajati
apartamente medicigabriela fireausrpnlprimaria capitaleipmb
Miercuri, in sedinta Primariei Bucuresti, a fost aprobata lista de persoane care vor beneficia de cele 600 de locuinte "pentru medici", o masura prin care Gabriela Firea a anuntat ca isi doreste sa aduca inapoi in tara cat mai multe cadre medicale plecate sa munceasca peste hotare.
Desi era anuntat ca un proiect dedicat medicilor, cele 600 de case puse la dispozitie de Primaria Capitalei vor ajunge si la alti angajati ai Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale.
Acest lucru a fost stabilit in sedinta de miercuri a Primariei Capitalei, unde majoritatea PSD-ALDE a decis sa "extinda" aria beneficiarilor acestor locuinte, dincolo de sectorul medicilor. Astfel, conform deciziei, nu doar medicii vor putea inchiria locuinte, ci si asistente medicale, infirmiere, directori economici, director medical, operatori calculatori, lacatus, electrician, spalatoreasa, referent, fochist, muncitori necalificati, bucatari, fochist.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a justificat extinderea listei de beneficiari, spunand ca introducerea pe lista a personalului s-a facut la cererea managerilor de spitale.
”Daca ati fi citit cu mare atentie aceasta lista de solicitari, ati fi observat foarte clar ca procentul net favorabil si superior este pentru cadrele medicale, pentru medici rezidenti, asistente medicale, ingrijitori. La solicitarea managerilor de spitale au fost trecute pe aceasta lista si cateva persoane care lucreaza la serviciile auxiliare, dar foarte importante si fara de care activitatea unui spital nu are cum sa se desfacoare, care se incadreaza atat in legislatia in vigoare cat si in regulament. Acum, a merge cu discutia ca pe langa medicii rezidenti si asistente sunt si foarte multi reprezentanti ai personalului TESA nu este adevarat. Prioritate absoluta o au medicii, rezidentii asistentele. Nu s-a pus problema sa existe un caz de medic care se incadra in conditiile proiectului si sa nu fi primit o locuinta de serviciu ca sa fie data unui economist. Acestea au fost cererile, nu a fost respinsa nicio cerere. Avem depuse 630 de cereri. Faptul ca s-au acceptat si alti angajati a fost la cererea conducerii spitalelor”, a explicat Gabriela Firea.
Totusi, in ciuda votului majoritatii PSD-ALDE, Opozitia reprezentata de PNL, nu este de acord cu aceasta lista, spunand ca are caracter discriminatoriu in raport cu angajatii sistem.
”Noi am luat mai multe decizii pentru realizarea unei diferente de tratament justificat pentru personalul medical din spitalele din subordinea Consiliului General, in incercarea de a-i detremina pe acestia sa ramana in tara si sa lucreze in aceste spitale. De la hotararea noastra initiala, care se referea la medici, am ajuns la personalul mediu, iar astazi ajungem sa aprobam o lista de prioritati in care figureaza ingineri, economisti, brancardieri, portari, ajutor de bucatar, bucatar samd.
Va intreb doamna primar general, avand in vedere si constrangerile financiare prin care suntem nevoiti sa trecem (...) si deciziile CEDO privind discriminarea, va intreb daca prin initierea acestui proiect va propuneti sa aduceti aceasta discriminare intre un economist care lucreaza la un spital al Municipiului Bucuresti si unul care lucreaza la muzeul municipiului Bucuresti sau la o scoala, o alta subordonata a CGMB. 60% din lista este ocupata de personalul medical, restul sunt persoane din zonele de suport”, a declarat Catalin Deaconescu, consilier PNL.
Primaria Municipiului Bucuresti a anuntat ca va achizitona 600 de apartamente, in valoare totala de aproximativ 20 de milioane de euro, pe care le va inchiria catre medici, dar si catre ceilalti angajati ai Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale. Consiliul General a aprobat pana acum achizitionarea a 177 de locuinte pentru medici.
Pana acum, PMB a achitat 70 de imobile, cumparate de la Cubic Residence, Iridex Group Import Export si Impact Developer&Contractor (Greenfield). Impact Bucuresti este o companie controlata de omul de afaceri Gheorghe Iaciu si listata la Bursa de Valori Bucuresti.
Pe langa achizitia de la Impact Bucuresti, Primaria va mai cumpara de la:
-Cubic Residence SRL - 37 apartamente cu doua camere, 10 apartamente cu 3 camere;
-Iridex Group Import Export - 5 garsoniere, 18 apartamente cu doua camere, 20 apartamente cu 3 camere;
-Ipsilanti Invest - 1 garsoniera si 16 apartamente cu 3 camere;
Chiria pe care o vor plati beneficiarii variaza intre e 97 si 110 lei pe luna.
Vorbim despre o chirie mai mult decat "modica", practic, cu acesti bani nu poti sa iti achiti nici caminul la facultate sau liceu. De acest beneficiu se vor bucura: 15 medici, 6 rezidenti, un farmacist rezident, un singur director medical, care este medic, 2 directori economici, 107 asistente, 39 infirmiere, 10 ingrijitoare, 1 biolog, 1 inginer, 3 brancardieri.
Primii care isi vor lua in primire apartamentele sunt medicii, care vor intra in case incepand din septembrie.
Apartamente mai scumpe cu 60% fata de pretul pietei?
USR a analizat ofertele de cumparare ale apartamentelor pentru acesti angajati, constatand ca pretul de achizitie dat de PMB este cu 60% mai mare fata de oferta dezvoltatorului.
In Anexa 2 a Hotararii figureaza 10 apartamente cu 3 camere, care au fiecare un pret de 563.408,10 de lei. La o conversie de curs 4,6540 de lei pentru un euro rezulta 121.058,89 de euro. Numai ca in ofertele oficiale ale Cubic Residence un apartament cu trei camere, cu o sprafata de 79,15 mp, costa 75.500 de euro, cu TVA inclus. Asta inseamna ca primaria plateste in plus 400.000 de euro doar pentru 10 apartamente cu 3 camere.
In afara de acestea mai sunt alte 37 de apartamente cu 2 camere.
CGMB a adoptat hotararea fara opozitie din partea PNL.
USR Bragadiru sustine, intr-o postare pe Facebook, ca se afla in posesia unei oferte oficiale pentru un apartament cu 3 camere in ansamblul Cubic Residence al carui pret este de 75.500 Euro. Acelasi apartament figureaza si intr-un document aprobat de CGMB, pentru cumpararea de apartamente pentru cadrele medicale, insa pretul lui este de peste 121.000 de euro.
"Asa cum era de asteptat, varianta avansata de consilierul PNL Ciprian Ciucu, cum ca preturile afisate pe site-ul dezvoltatorului ar fi unele de marketing sau ”de pornire”, nu se confirma. Oferta imobiliara in zona este bogata si evident ca se afla la vedere, de aceea niciun locuitor din Prelungirea Ghencea nu putea lua de bun un pret de peste 80.000 de Euro pentru un apartament de doua camere, cu suprafata de 55 mp.
Dar sa trecem la comparatie pe cifre. Suntem in posesia unei oferte oficiale pentru un apartament cu 3 camere in ansamblul Cubic Residence. Acesta are pretul de 75.500 Euro (tva inclus) la o suprafata de 79,15 mp.
In Anexa 2 a Hotararii aprobate de CGMB, figureaza 10 apartamente cu 3 camere, intre care si cel de mai sus, identificat inclusiv cu numarul de apartament. Pretul? 563.408,10 lei.
La o conversie de curs 1 E = 4,6540 lei, rezulta 121.058,89 Euro!
Asadar un pret majorat cu circa 60%, asta in conditiile unei tranzactii care implica 47 de apartamente de 2 si 3 camere!
Votul impotriva al colegilor nostri consilieri USR se dovedeste cat se poate de justificat. Din pacate, Hotararea a trecut cu voturile consilierilor PNL, argumentate de domnul Ciucu prin oportunitatea proiectului si prin faptul ca i se pare greu sa fie ”manarita” o procedura de achizitie la care s-au prezentat 18 ofertanti. Iata ca se poate, cum veti proceda in continuare?”, apare scris pe pagina de Facebook a celor de la USR Bragadiru.
Citeste si:
Iohannis: S-a ajuns aici pentru ca guvernele au umplut tara de incompetenti. Solutia este depolitizarea intregului aparat de stat
Gabriela Firea: "Eu vreau ca aceste persoane sa faca plangere"
Gabriela Firea a raspuns acuzatiilor de la USR, sugerandu-le sa se adreseze institutiilor statului daca au suspiciuni. Potrivit Gabrielei Firea, acuzatia celor de la USR este "total neintemeiata si nefondata". Mai mult decat atat, edilul general spune ca nu intra in atributiile sale sa analizeze aceste dosare, primarul general nefiind "implicat direct".
"Eu vreau ca aceste persoane sa faca plangere, sa vina institutiile sa verifice, pentru ca, daca nu, oricum fac eu plangere, pentru ca este o acuzatie total neintemeiata si nefondata.
Nu primarul general analizeaza aceste dosare, nu se implica direct in licitatie. A fost o comisie care raspunde in fata legii pentru toata aceasta selectie. Eu sunt atat de linistita si senina si dorm atat de linistita, pentru ca nici macar nu m-a interesat sa stiu cine sunt cele 18 firme care s-au inscris la licitatie.
Nu am vrut sa le stiu si nici nu m-a interesat. M-a interesat doar sa stiu daca putem sa cumparam apartamente pentru medici. Eu am cugetul curat, in schimb nu cred ca il au atat de curat cei care vin si fac acuzatii total neintemeiate. Ii rog mult de tot sa mearga sa faca plangere. Oricum, sunt sigura ca cineva se va autosesiza si se va demara un dosar. Dar eu ma bucur, pentru ca nu avem niciun fel de implicare.
Comisia, potrivit criteriilor din lege, a ales 177 de apartamente din cele 600. Si, culmea, stiti ce vom face? Vom continua sa cumparam apartamente pentru medici si locuinte sociale, in ciuda doamnei de la USR”, preciza Gabriela Firea, in 23 noiembrie.