Cel mai recent Eurobarometru: romanii raman profund ingrijorati de starea de sanatate si de cresterea preturilor
griji romanisanatate romaniingrijorari pandemie
De aproape doi ani, pandemia de coronavirus a dat vietile tuturor peste cap si a afectat grav activitatea economica. In acelasi timp, energia electrica si gazele se scumpesc de la o zi la alta, la fel si casele si apartamentele. In aceste conditii, este firesc ca situatia economica sa fie principala preocupare a cetatenilor din UE.
Pentru romani, principalele probleme sunt
sanatatea si cresterea preturilor, conform celui mai recent eurobarometru al Comisiei Europene, realizat prin interviuri fata in fata si online in perioada 14 iunie - 12 iulie 2021, in cele 27 de state membre ale UE.
Cercetarea arata ca europenii mai sunt ingrijorati de schimbarile climatice si de imigratie, in timp ce sanatatea continua sa fie principala problema la nivel national, cu putin inainte de situatia economica a tarii din care provin.
Situatia economica a revenit pe primul loc in topul ingrijorarii, in randul cetatenilor UE, cu 27% dintre mentiuni, dar in scadere cu 8%, fata de iarna 2020-2021.
Mediul si schimbarile climatice au urcat de pe locul al patrulea pe al doilea (25%, in crestere cu 5%), urmate de imigratie (25%, plus 7%), starea finantelor publice ale statelor membre (22%) si de sanatate (22%, in scadere cu 16%, fata de iarna 2020-2021).
Insa, la nivel national, sanatatea ramane cea mai importanta problema, desi mentiunile au scazut considerabil cu 16% fata de asta-iarna, la 28%, in timp ce situatia economica ocupa a doua pozitie, mentionata de 26% dintre respondenti, in scadere cu 7%.
In Romania, principalele probleme identificate de respondenti sunt sanatatea (32%), cresterea preturilor/inflatia/costul vietii (30%) si situatia economica (29%).
Cand ne revenim?
Pe ansamblul Uniunii Europene, 60% dintre respondenti cred ca tarile lor isi vor reveni dupa impactul pandemiei de coronavirus, in 2023 sau mai tarziu; 23% spera ca in 2022, iar 8% considera ca... niciodata, in timp ce 2% spun ca tarile lor si-ar fi revenit deja sau o vor face in acest an (4%).
In Romania, 47% dintre cei intervievati cred ca tara isi va reveni in 2023 sau mai tarziu, 26%, in 2022 si 13% considera ca nu-si va reveni niciodata, dar 2% sustin ca si-a revenit deja, iar 6% spun ca revenirea se va produce chiar in acest an.
Studiul mai arata ca optimismul cu privire la viitorul UE a atins cel mai inalt nivel din 2009, iar increderea in Uniune ramane la cel mai ridicat nivel din 2008.
De asemenea, sprijinul pentru moneda euro ramane stabil la cel mai ridicat nivel din 2004 pana in prezent. Sondajul mai arata o imbunatatire semnificativa a perceptiei asupra situatiei economiilor nationale.
In acelasi timp, majoritatea europenilor sunt multumiti de masurile luate de UE si de guvernele nationale impotriva pandemiei de coronavirus si considera ca planul de redresare NextGenerationEU va fi eficient in ceea ce priveste raspunsul la efectele economice ale pandemiei.
Totodata, aproape doua treimi au incredere ca UE va lua deciziile corecte in viitor pentru a raspunde pandemiei.