Cel mai mare producator de metale rare din China si-a suspendat activitatea
metalechinapreturiscaderecrestereproductie
Cel mai mare producator de metale rare din China, Baotou, si-a suspendat activitatea pentru o luna, intr-un efort de redresare a preturilor in scadere. Acesta reprezinta un semnal clar ca producatorii chinezi intentioneaza sa mentina preturile la un nivel ridicat.
China este cel mai mare producator de metale rare. Controlul guvernului si strangerea de rezerve a dus insa la cresterea vertiginoasa a preturilor in 2011 - in unele cazuri, preturile metalelor s-au majorat de opt ori, in prima jumatate a anului.
Preturile metalelor rare au inceput sa scada de la momentul de varf din luna iulie. Diminuarea s-a accentuat insa in ultima saptamana. Pretul neodimului, care este utilizat la productia de magneti, a scazut cu 9%, in timp ce valoarea lantanului, folosit la convertoarele catalitice de combustibil, s-a diminuat cu 12%, potrivit preturilor afisate de Bursa Metalelor din Shanghai.
Masurile companiei Baotou sugereaza ca eforturile autoritatilor chineze de a controla preturile metalelor rare sunt mai concentrate decat se credea initial. Traderii s-au plans anul trecut ca oficialii de la Beijing au "fortat" rescrierea unor contracte, pentru a se conforma cu "o lista secreta" de preturi mari la metalele rare. Acest fapt a avut insa o influenta mai redusa asupra pietei, in contextul in care preturile au crescut in mod uniform.
Lista metalelor rare cuprinde 17 elemente, vitale pentru viata de zi cu zi, utilizate in diverse industrii - de la productia de becuri fluorescente, la cea de sisteme militare radar. Chiar daca metalele rare nu sunt atat de rare din punct de vedere tehnic, acestea sunt extrase in procent de 95% in China, dupa ce firmele miniere chineze ieftine (ca mana de lucru) au luat locul altor companii de extractie, in anii '80.
Executivul de la Beijing s-a concentrat in acest an asupra industriei extractiei de metale rare, inchizand o serie de mine ilegale si centre de procesare, surse importante de poluare. Cei din industrie spun insa ca masurile guvernamentale au urmarit si sporirea controlului de stat asupra sectorului pretioaselor metale. In luna mai, guvernul a anuntat ca trei grupuri de stat vor prelua controlul industriei, in scopul "reorganizarii" acesteia.
Reprezentantii Baotou, care controleaza 40% din productia de metale rare din China prin minele din Mongolia Interioara, au declarat ca suspendarea activitatii a fost decisa pentru "stabilizarea pietei si restabilirea echilibrului intre cerere si oferta".
Aceasta este a doua incercare a Baotou de a creste preturile, in decursul catorva saptamani. Suspendarea productiei ii va afecta, bineinteles, si pe cumparatorii de asemenea metale. Preturile actiunilor Baotou la Bursa din Shanghai au scazut miercuri cu 5,8%, in contextul in care piata totala a inregistrat o scadere de 2,4%, informeaza
CNBC (via
Financial Times).