Cea mai mare centrala solara din lume urmeaza sa fie construita in Romania. De ce se opun fabricile de vin din regiune
centrala fotovoltaicacentrale fotovoltaicefabrici de vin
Strainii s-au inghesuit sa construiasca parcuri de panouri fotovoltaice in Romania, iar cantitati importante de energie electrica se livreaza zilnic in sistemul energetic national.
O companie italiana intentioneaza sa contruiasca cea mai mare centrala din lume, in zona viticola Dealu Mare, in satul Ceptura de Jos, potrivit
future.bbc.
In urma studiilor pedoclimatice, s-a descoperit faptul ca satul Ceptura de Jos beneficiaza de 14 zile insorite in plus fata de media pe Romania, fapt care explica interesul sporit al investitorilor anume fata de aceasta zona.
Capacitatea proiectelor de energie fotovoltaica instalate creste de la an la an, iar Romania, potrivit datelor Transelectrica, are o capacitate solara de aproape 1055 MW. Cresterea exponentiala a capacitatii instalatiilor solare din tara noastra este vazuta de expertii in energie verde ca un succes rasunator, in conditiile in care, la sfarsitul lui 2012, Romania avea numai 28 de MW de capacitate fotovoltaica instalata.
In mai 2016, cu o investitie de peste 300 milioane euro, peste 2000 de hectare de teren vor fi scoase din circuitul agricol pentru a fi folosite la producerea de energie din surse regenerabile. Specialistii au initiat deja lucrarile si au inceput sa monteze panourile chiar de stalpii care sustin vita-de-vie.
Panouri uriase fotovoltaice vor impanzi satul Ceptura de Jos, iar cei care vor avea de suferit de pe urma acestei investitii imense vor fi producatorii si furnizorii de vin din zona. Exista chiar temei sa credem ca acest proiect a fost initiat din motivul unei concurente acerbe dintre vinificatorii romani si cei italieni. Cei din urma avand astfel toate sansele sa castige teren.
Crama Ceptura, producator de vinuri si important jucator la nivel national in aceasta industrie este impotriva acestei investitii si anunta ca nu renunta la plantatiile sale de vii roditoare!
"In acest sens, vinaria solicita modificarea legislatiei, astfel incat sa nu mai fie permisa amplasarea de panouri fotovoltaice pe terenuri agricole. Vita-de-vie are nevoie de o sansa la viata, iar noi o putem salva. Nu putem ramane indiferenti fata de aceste actiuni", potrivit unui comunicat al companiei.
Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email:
mariat@rs.ro