Ce trebuie sa faca profesorii romani, pentru a intra in legalitate cu Fiscul: PFA, II sau SRL si casa de marcat
anafprofesorimeditatiiinvatamant
Nici nu debutase bine noul an scolar, ca reprezentantii ANAF au transmis o informare catre toate cadrele didactice, in care le reamintea ca trebuie sa achite contributii la stat, daca obtin venituri din meditatii. Ei bine, fiscalizarea veniturilor din meditalii se poate face in mod eficient, daca profesorul opteaza pentru o forma de organizare juridica (PFA, II sau SRL), doar ca in unele cazuri are nevoie si de casa de marcat.
Specialistii citati de
avocatnet.ro recomanda profesorilor sa isi infiinteze un PFA - persoana fizica autorizata, sau o intreprindere individuala (II), cu acest obiect de activitate, deoarece sunt mai flexibile decat un SRL.
De exemplu,
"un PFA permite o imediata gestionare a disponibilului banesc, intr-o forma simplificata, dar, din punct de vedere al cheltuielilor asociate, microintreprinderea pare sa fie forma de organizare cea mai avantajoasa, a evidentiat specialista", noteaza
sursa citata.
E nevoie de casa de marcat?
Conform legii, daca banii se incaseaza prin transfer bancar, nu e nevoie ca profesorul sa detina casa de marcat. Totusi, exista o exceptie de la aceasta norma. In cazul in care plata de catre beneficiar se face cash sau cu cardul, profesorul e obligat de legislatia fiscala in vigoare sa emita bon si, deci, sa aiba o casa de marcat si/sau POS, dupa caz.
"Reamintim persoanelor fizice care realizeaza venituri din meditatii ca au obligatia de a se inregistra fiscal si de a indeplini obligatiile declarative si de plata, in conditiile legii.
Veniturile din meditatii se incadreaza in categoria veniturilor din activitati independente, fiind reglementate de prevederile Codului fiscal (Titlul IV - Capitolul II).
Persoanele care realizeaza venituri din meditatii au obligatia de a depune la organul fiscal Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii, in vederea declararii veniturilor estimate (definitivarea impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii, datorate in conditiile legii, functie de situatia fiscala concreta, se realizeaza in anul fiscal urmator, pana la termenul limita de depunere a declaratiei)", a transmis Fiscul, tuturor profesorilor, la inceputul noului an scolar 2021-2022.
Detalii, aici >>> ANAF, anunt de ultima ora pentru profesori. Fiscul e cu ochii pe meditatii
Te-ar putea interesa si: Aceste doua MESERII sunt din ce in ce mai cautate in Romania: cererea s-a dublat in 2021