Ce spune presa internationala despre protestele antiguvernamentale din Romania
miting 10 augustmitingul diasporeidiasporaprotest piata victoriei
Protestele din 10 august impotriva Guvernului Dancila-Dragnea nu au fost un subiect de interes numai in Romania, ci intreaga presa internationala a preluat stirea si a scris despre eveniment.
Cei 200.000 de romani care au iesit in total in strada pe 10 august, pentru a-si exprima nemultumirea cu privire la programul si partidul de guvernare, au atras atentia intregii lumi. Marile agentii de presa au scris despre Revolutia din 2018 si despre dorinta romanilor de a pune capat coruptiei.
Cei prezenti la miting au avut cateva revendicari clare, printre care: instituirea unui Guvern tehnocrat, pe principiul meritocratiei, eliminarea pensiilor speciale, Parlament unicameral cu mult mai putini deputati si senatori, majorarea pensiilor minime la 300 de euro si cresterea salariului minim la 500 de euro, confiscarea averilor celor care au furat de la stat, justitie independenta sau incurajarea investitiilor si dezvoltarii infrastructurii rutiere.
Dezamagiti de lipsa de competenta a actualului Guvern, 200.000 de suflete au scandat ieri pe strazi din toata lumea "Demisia". Cine i-a auzit si cui ii pasa de ei nu stim deocamdata. Stim doar ca inainte de protest, mai multi oficiali romani si oameni din presa au folosit invective dureroase la adresa acestor oameni, majoritatea veniti cu bebelusi in brate, de la mii de kilometri, pentru o Romanie mai buna. Sa ne amintim replica doamnei Grapini "Fara certificat de prost, nu poti merge la miting". Nimic de adaugat. Poate ar fi de adaugat faptul ca la protest, jandarmeria si-a folosit tot armamentul din dotare: gaze lacrimogene, tunuri cu apa sau pistoale, desi majoritatea cetatenilor au manifestat pasnic.
Ca urmare a acestor acte, retelele de socializare abundau in seara protestului si a doua zi dimineata de imagini tragice. Oameni batuti pana la lesin, rani infioratoare si oameni lacrimand de la gazul lacrimogen, copii mici speriati, de care nimeni pare ca nu a tinut cont. Au fost si jandarmi raniti. Nu putem nega existenta unor grupuri violente, probabil strategic aduse acolo pentru a instiga la violenta, insa aceste incidente au fost izolate.
Citeste si:
Criza fortei de munca ii obliga pe angajatori sa mareasca salariile
Totusi, daca alor nostri nu prea le pasa, sau li se par niste prosti oamenii care lupta pentru a schimba lucrurile in tara asta, sa vedem ce parere are presa internationala, si cum trateaza jurnalistii de peste hotare acest eveniment:
Reuters: "Zeci de mii de protestatari au protestat vineri impotriva Guvernului Social Democrat (PSD) in orase din intreaga Romanie si in Capitala, Bucuresti, unde fortele de ordine s-au luptat cu unii si au tras cu gaze lacrimogene"
Reuters: "Politia a tras cu gaze lacrimogene in timp ce romanii se mobilizeaza impotriva Guvernului".
Associated Press: "Romani expatriati au organizat un protest antiguvernamental masiv la Bucuresti. 3 milioane de romani au plecat din tara lor natala, din cauza coruptiei salariilor mici si lipsei oportunitatilor".
Daily Express: "Revolta in Romania: Haos pe strazile din Bucuresti unde politia a folosit gaze lacrimogene si un tun cu apa.
Un protest la Bucuresti, Romania, impotriva coruptiei, salariilor mici si interventiei in justitie, a devenit violent astazi (vineri, n.red.) cand demonstrantii s-au ciocnit cu fortele de ordine care au folosite gaze lacrimogene si un tun cu apa pentru a dispera protestatarii".
The Guardian: "Sute de raniti in protestele din Romania dupa ce emigrantii s-au intors pentru a lupta impotriva coruptiei". Jurnalistii spun ca unii protestatari au incercat sa treaca cu forta prin liniile de securitate din jurul cladirilor Guvernului", dar si ca "inregistrari video postate pe retelele de socializare arata politia batand protestatari non-violenti care tineau mainile sus
Jurnalistii americani relateaza ca zeci de mii de romani s-au strans la un protest antiguvernamental organizat de expatriati, cerand demisia guvernului de stanga si alegeri anticipate.
The New York Times: "Violente au izbucnit in timp ce zeci de mii protesteaza fata de coruptia din Romania.
Politia a folosit vineri un tun cu apa pentru a imprastia protestul din capitala Romaniei, Bucuresti, care a fost organizat pentru a se opune actiunilor guvernamentale despre care multi spun ca vor slabi statul de drept", mai afirma jurnalistii cotidianului american, care mentioneaza si protestele antiguvernamentale masive din urma cu 18 luni".
BBC News: "Politia romana s-a ciocnit cu protestatarii antiguvernamentali.
Protestatarii au cerut demisia guvernului, obiectand fata de eforturile percepute ca ar conduce la slabirea sistemului judiciar de catre social-democratii(PSD) aflati la guvernare, precum si fata de salariile scazute si coruptia endemica din tara".
Financial Times: "Protestul antiguvernamental roman se incheie cu violente"
Cotidianul francez Libération: "Romania: gaze lacrimogene si tun cu apa pentru dispersarea demonstratiei expatriatilor". Jurnalistii francezi mentioneaza si cateva dintre mesajele protestatarilor: "hotii", "demisia", "jos coruptia".
La Repubblica: "Mii pe strazile Bucurestiului, diaspora romana impotriva coruptiei".