Ce se poate intampla la serviciu, cu angajatii care refuza vaccinarea anti-Covid
pasaport covidvaccinare anticoronavirusvaccinare anticovid
Pandemia de coronavirus a ajuns, se pare, la ''inceputul sfarsitului'', odata cu aparitia pe piata a vaccinurilor care ofera imunitate persoanelor care si-l administreaza. In Marea Britanie, vaccinarea populatiei a inceput inca de marti, si foarte aproape suntem si noi. Autoritatile pregatesc campania nationala de vaccinare si urmeaza ca romanii sa fie vaccinati in trei etape: intai personalul medical si angajatii din sistemele cu risc de infectare, apoi persoanele care se afla in categorii de risc (au peste 65 de ani, sau sufera de boli cronice) si, in cele din urma, restul populatiei. Insa, momentan, destul de multe persoane sunt sceptice si nu vor sa se vaccineze, sau sunt nehotarate. Iar aici poate aparea o problema: Ne putem trezi ca, desi avem vaccinul mult visat, pandemia nu se va incheia si, implicit, vom continua sa traim cu restrictii sociale, fiindca specialistii sustin ca avem nevoie de o imunizare colectiva prin vaccin de minimum 60-70%, deci e nevoie ca populatia sa accepte in masa imunizarea.
Odata cu imunizarea prin vaccin, apar si diverse teme controversate. Una dintre ele e legata de pasaportul Covid-19. Desi inca nu exista date concrete, e posibil ca oamenii sa se confrunte cu anumite restrictii daca nu vor putea sa dovedeasca prin documente ca au fost imunizati.
Insa, pana unde ar putea ajunge restrictiile pentru cei care vor refuza vaccinarea?
Se discuta in spatiul public si posibilitatea ca un angajat sa aiba de suferit la locul de munca, daca refuza sa se vaccineze. Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a fost intrebat de jurnalistii Digi24 daca un angajator poate lua masuri impotriva unui angajat care a refuzat vaccinarea. Spre exemplu, daca angajatorul ii poate cere angajatului sa revina la munca doar cu dovada faptului ca s-a imunizat.
Seful DSU a subliniat faptul ca vaccinarea va fi voluntara, deci statul nu va impune niciunui cetatean sa se imunizeze. Arafat a mai spus ca este o problema complicata, care comporta aspecte juridice si de alta natura si nu poate intra in detalii, dar a mentionat ca,
in cazul companiilor aeriene, persoanele care nu se vaccineaza se pot confrunta cu restrictii de calatorie.
Vezi aici: Ce trebuie sa stie romanii despre campania de vaccinare anti-COVID
''Nu s-a discutat despre posibilitatea ca vaccinarea sa fie obligatorie si nici despre o posibila conditionare a angajatorului (...) Daca companiile aeriene vor stabili intre ele pe plan mondial sa respecte anumite standarde, inseamna ca de oriunde cumperi biletul, acest standard trebuie respectat'', a explicat seful DSU pentru
Digi24.
Tot cu restrictii se pot confrunta si unii angajati care refuza sa se vaccineze, la modul ca poate fi supus unui regim special la serviciu: ''Un angajator poate sa ajunga la concluzia ca daca nu te-ai vaccinat, atunci poate ca trebuie sa respecti anumite restrictii, mai mult decat colegii tai care s-au vaccinat. Acest lucru este posibil (...) Depinde cati s-au vaccinat in firma respectiva, depinde de natura activitatii firmei, cum este actiunea in firma, asa ca n-am sa raspund la aceasta intrebare, pentru ca incumba foarte multe aspecte, inclusiv juridice, pe care nu pot sa le discut acum'', a explicat Arafat.
Citeste si:
De ce este important sa investesti in consultanta GDPR?
Sursa foto: pexels.com