Ce se intampla cu ratele, taxele si impozitele romanilor in perioada urmatoare
taxeimpoziteratecreditepandemiecoronaviruscovid 19sars cov 2
Mai multe institutii din Romania au anuntat ca prelungesc termenele de indeplinire a obligatiilor fiscale. De asemenea, la finele saptamanii trecute, a fost luata o decizie la nivelul intregului sistem bancar romanesc, in privinta suspendarii platii anumitor credite accesate de romani.
Se amana depunerea unor obligatii fiscale
Ultima masura in materie fiscal-bugetara adoptata de autoritati in aceasta perioada, pentru a veni in sprijinul cetatenilor, in contextul actualei pandemii, vizeaza amanarea termenului de depunere a declaratiilor fiscale si suspenda executarea silita a creantelor bugetare.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a pregatit o serie de masuri pentru sprijinirea mediului de afaceri, cum ar fi amanarea termenului de depunere a declaratiilor fiscale de la 25 martie 2020, la 25 aprilie 2020.
ANAF a mai anuntat suspendarea sau, dupa caz, neinceperea executarii silite a creantelor bugetare.
In acest sens, nu se mai emit somatii, popriri asupra disponibilitatilor banesti si a veniturilor urmaribile si nu vor mai fi instituite sechestre asupra bunurilor.
Vezi aici detalii >>>
ANAF amana termenul de depunere a declaratiilor fiscale si suspenda executarea silita a creantelor bugetare
Plata anumitor impozite a fost deja amanata
De asemenea, in privinta impozitelor, autoritatile au decis sa proroge primul termen de plata a impozitului pe cladiri, a impozitului pe teren, respectiv a impozitului pe mijloacele de transport, aferente acestui an, de la 31 martie 2020, la 30 iunie 2020.
De asemenea, pentru anul 2020, contribuabilii care achita integral, pana la 30 iunie 2020, impozitul pe cladiri, impozitul pe teren, respectiv impozitul pe mijloacele de transport beneficiaza de bonificatia stabilita de Consiliul Local.
Vezi aici detalii >>>
MFP prelungeste pana la 30 iunie 2020 termenul de plata a impozitului pe cladiri, terenuri si mijloace de transport
Decizii din sistemul bancar. Ce se intampla cu ratele la credite?
De asemenea, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat ca a fost luata o decizie la nivel bancar privind amanarea platii unor credite in contextul pandemiei de coronavirus.
Fiecare institutie bancara va decide in nume propriu ce tipuri de credite amana de la plata si care va fi perioada de gratie acordata clientilor, a spus consilierul guvernatorului BNR. De asemenea, fiecare banca isi va notifica clientii in perioada urmatoare cu privire la schmbarile care au intervenit.
"Nicio banca nu stie la ora asta si nimeni nu stie cum vor merge evenimentele. Toti speram sa se incheie povestea intr-o luna-doua”, a mai spus oficialul BNR.
Banca Transilvania si-a notificat sambata clientii, anuntandu-i ca extinde perioada de gratie a platii cardurilor de credit:
"Dorim sa te scutim de drumuri la banca si extindem perioada de gratie la cardul tau (..) pana in luna mai. Astfel, nu mai ai obligatie de plata in lunile martie si aprilie. Prima obligatie de plata o vei avea intre 1 si 25 mai, asa cum vei regasi informatiile in extrasul de cont", a transmis Banca Transilvania clientilor sai.
Vezi aici detalii >>>
Update: Bancile comerciale din Romania au cazut de acord pentru SUSPENDAREA platii anumitor credite
Totodata, si CEC Bank amana pentru o luna plata ratelor la toate creditele acordate persoanelor fizice.
Masura se aplica automat tuturor clientilor care nu dispun in conturile deschise la banca, la data scadentei, de sumele aferente platii ratelor la credite si limite de credit prin carduri, fara a fi necesare demersuri suplimentare si este valabila pentru toate creditele: pentru locuinte, pentru consum sau pentru limite de credit prin carduri.
Vezi aici detalii >>>
CEC Bank amana pentru o luna plata ratelor la toate creditele acordate persoanelor fizice
Orban: "Niciun cetatean roman, nicio companie din Romania si niciun angajat roman nu va fi lasat singur de Guvernul Romaniei in fata riscurilor economice globale provocate de COVID-19"
In discursul sau pentru votul de investitura, adresat sambata Parlamentului Romaniei, premierul desemnat Ludovic Orban promite angajatilor romani si oamenilor de afaceri din tara noastra ca Executivul pe care il conduce va lua masurile necesare astfel incat efectele economice ale pandemiei de coronavirus sa fie pe cat posibil diminuate.
Solutiile ar urma sa fie prezentate in aceasta saptamana.
"La nivelul Guvernului, impreuna cu Administratia Prezidentiala si cu celelalte institutii publice cu compentente in domeniul economic si financiar, a fost realizata o consultare ampla si o analiza aprofundata a sectoarelor economice cele mai expuse la efectele epidemiei de Coronavirus si in perioada urmatoare va fi adoptat un Plan de masuri de combatere a riscurilor economice generate de pandemia COVID-19 in tara noastra.
Guvernul va folosi toate resursele posibile din fonduri publice si europene, rambursabile si nerambursabile, pentru a sprijni mediul economic afectat de criza globala de Coronavirus. Vom initia negocieri cu Comisia Europeana, cu institutiile financiare internationale si cu entitatile bancare locale pentru a pregati programe de sprijin pentru companiile din Romania.
In acelasi timp, obligatiile de plata ale statului catre cetateni si companii vor fi onorate fara intarziere si fara nicio tergiversare birocratica. Dimpotriva, in masura posibilitatilor, vor fi compensate sau amanate la plata diverse obligatii fiscale si bugetare datorate de persoanele fizice si juridice din Romania. Niciun cetatean roman, nicio companie din Romania si niciun angajat roman nu va fi lasat singur de Guvernul Romaniei in fata riscurilor economice globale provocate de COVID-19", a declarat Ludovic Orban.
Klaus Iohannis: "Nu mai este necesara deplasarea la sediul institutiilor pentru depuneri de cereri pentru acordarea de beneficii sociale"
In conferinta de presa organizata luni de presedintele Romaniei, acesta a vorbit si despre masurile speciale pe care le vor lua autoritatile in perioada urmatoare, in urmatoarele 30 de zile de stare de urgenta.
"Nu mai este necesara deplasarea la sediul institutiilor pentru depuneri de cereri pentru acordarea de beneficii sociale, pot fi depuse pa cale electronica. Au fost simplificate procedurile de decontare a banilor", a spus presedintele.
"Foarte important este sa limitam povara financiara asupra cetatenilor. Pe perioada de urgenta, daca va fi nevoie, se pot plafona preturile la medicamente, alimentele de stricta necesitate sau la salubritate, carburanti, electricitate, gaz, in limita pretului mediu al ultimelor trei luni dinaintea decretarii starii de urgenta", a completat Klaus Iohannis.