Ce se intampla cu pensiile angajatilor care au acum 30, 40 sau 50 de ani: decizie de ultim moment in Guvern
pilonul 2pensii private
Romanii care activeaza astazi in campul muncii si au varste cuprinse intre 30 si 50 de ani isi pun speranta ca vor primi o pensie decenta, dar nu de la stat, al carui sistem public deja are probleme, ci de la Pilonul 2, acolo unde contribuie de ani buni cu sume importante lunar.
Cea mai mare temere a acestor oameni era ca
pensiile Pilon 2 private se vor nationaliza si se pare ca a si existat o astfel de propunere, dupa cum dezvaluie acum ministrul de Finante Marcel Bolos, dar aceasta a fost de curand respinsa!
Ministrul spune ca ideea apartinea cuiva “care nu face parte din structurile politice”, dar Guvernul nu a fost de acord cu ea, motiv pentru care cei aproape opt milioane de contribuabili la Pilonul 2 pot sta linistiti.
Pilonul 2 NU se nationalizeaza
Acesta spune ca discutia privind nationalizarea Pilonului 2 s-au purtat acum o luna in Guvern si din fericire nu a fost acceptata. "In calitate de ministrul al Finantelor am spus ca nu", a subliniat Bolos.
Amendamentul ar fi fost depus de secretarul de stat din cadrul Ministerului Finantelor din partea PSD, Daniela Pescaru, despre care ministrul Bolos spune ca este un "profesionist foarte bun".
“Astazi am aflat si avand in vedere atributiile pe care le are un secretar de stat nu stiu cum au ajuns sa faca amendament. Nu cred, fiind un text care a ajuns in forma se pare ceruta pentru amendamente, nu cred in aceasta forma este sora cu nebunia si acele active nete care sunt ale oamenilor acolo raman.
In fondul de pensii private sunt 103 miliare de lei care sunt si discutam de un numar de 8.2 milioane de oameni. Sunt niste decizii pe care nu trebuie sa le discutam. Acest amendament nu a urmat calea oficiala, deci practic el nu a ajuns sa fie discutat in comisii. Eu nu stiu sa fi ajuns in comisii”, a spus Marcel Bolos, ministrul Finantelor la Antena 3 CNN.
Informatii utile despre pensiile administrate privat
"E bine sa stii ca pensia ta Pilon II este garantata de administratorul fondului tau. In Romania exista sapte administratori de pensii private Pilon II, iar Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) reglementeaza, urmareste zilnic si controleaza permanent activitatea administratorilor de fonduri de pensii private.
Banii din fondurile de pensii private nu sunt tinuti de administratori, ci pastrati de bancile depozitare, care la randul lor sunt institutii atent supravegheate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Acesti bani sunt proprietatea participantilor la fond si pot fi folositi doar pentru plata unei pensii private viitoare. Administratorii nu au acces direct la banii tai: ei doar transmit ordine de investitii bancii depozitare, care executa aceste ordine dupa inca o verificare de legalitate.
Prin lege, fondurile de pensii private nu pot declara faliment. Separarea stricta a banilor intre fondul de pensii si administratorul fondului de pensii face ca fondurile de pensii sa nu poata intampina dificultati financiare. Riscul exista, in mod teoretic, doar pentru administratori. Chiar si daca apare situatia in care un administrator are dificultati si nu mai poate gestiona in bune conditii fondul de pensii, intervine procedura de administrare speciala, prin care fondul sau este transferat catre alti administratori, cu rezultate bune in administrare", explica Asociatia pentru Pensiile Adminsitrate Privat din Romania.
Foto: frepeik.com