Ce se intampla cu angajatii IMM-urilor intrati in somaj tehnic, dupa starea de urgenta
somajsomaj tehnicimmangajatilocuri de muncaludovic orbanguvern
Premierul Ludovic Orban a facut o serie de precizari cu privire la situatia angajatilor IMM-urilor din Romania, intrati in somaj tehnic din cauza epidemiei provocate de noul coronavirus. De asemenea, primul ministru a clarificat si situatia bugetarilor, despre care a spus ca nu vor mai intra in somaj tehnic, pentru ca multi dintre ei se afla in "prima linie" a luptei impotriva epidemiei si, totodata, starea de urgeta se va incheia in curand.
Referitor la anagajatii din sectorul privat, premierul a anuntat, ca dupa ce starea nde urgenta se va incheia, adica dupa data de 15 mai, Guvernul va pregati pentru acestia un plan prin care vor fi sprijiniti in continuare.
Somajul tehnic nu se va mai aplica sub forma din prezent. Dupa ce va inceta somajul tehnic propriu-zis, statul va veni cu alta forma de sprijin, care va consta in sustinerea unei parti a salariului angajatilor care vor fi primiti la vechile locuri de munca.
Inainte de Paste, premierul Ludovic Orban a anuntat acest plan al Guvernului, care, cel mai probabil, se va aplica dupa incetarea perioadei de urgenta, adica dupa 15 mai. Premierul a oferit atunci un exemplu oferind ca orizont de timp doua luni, perioada in care Guvernul plateste somajul tehnic, si intervine apoi cu alta forma de sprijin.
"Am ales varianta de a plati somajul tehnic din bugetul fondului de somaj si pentru a-i ajuta pe oameni sa poata sa stea acasa si sa nu se expuna.
Aceasta masura va avea o durata limitata, sa spun doua luni, dupa care, pe masura ce vom depasi varful epidemiei si incep sa reporneasca activitatile economice, intentia noastra este de a inlocui aceasta forma de sprijin cu o masura activa in care sa suportam partial din bugetul fondului de somaj, salariul persoanei care a fost in somaj tehnic si care sunt reangajate de companiile in care si-au desfasurat activitatea.
Interesul nostru este sa repornim cat mai multe companii, ca un numar cat mai mare dintre angajati sa isi mentina locurile de munca si vom gandi un instrument si pentru absorbtia de forta de munca suplimentare care va fi in cautarea unui loc de munca. Vom trece, dupa ce revenim la normalitate, la masuri active de sustinere a angajarii", a declarat atunci prim-ministrul.
Citeste si:
ULTIMA ORA: Somajul tehnic pentru bugetari nu mai e de actualitate