Ce sa nu spui niciodata la un interviu de angajare
interviulocuri de muncajoburi
In momentul in care o companie lanseaza o oferta de angajare, are diverse asteptari de la profilul angajatului ''ideal''. Pe langa competentele profesionale, angajatorii urmaresc si cateva elemente de personalitate, anumite aspecte care pot fi mult mai sugestive uneori, chiar si decat C.V-ul.
Stim cu totii ca, pentru a avea sanse maxime de angajare, trebuie sa avem in primul rand un C.V in care sa se regaseasca elementele dorite de angajator: studii, experienta, etc.
Stim, de asemenea, ca modul in care ne prezentam din punct de vedere fizic, poate reprezenta un avantaj, sau poate constitui un dezavantaj. Spre exemplu, iti cresti exponential sansele de angajare daca ai un aspect fizic ingrijit, daca ai o tinuta decenta si poate adecvata profilului companiei, in timp ce un aspect neglijent ii transmite angajatorului un mesaj clar despre personalitatea ta, cum ar fi ca e posibil sa fii inclinat spre dezinteres si in ceea ce priveste activitatea profesionala.
Sunt chestiuni subiective si interpretabile, pe care fiecare angajator le percepe in raport cu propriile valori, asteptari si preferinte.
Insa, expertii in HR spun ca, pe langa aceste aspecte, exista un element cu caracter general la interviurile de angajare, care poate influenta decisiv succesul unui candidat pentru un anumit post.
Acesta este legat de ceea ce trebuie sa NU spui in fata echipei de recrutare.
Specialistii in resurse umane spun ca, aproape toti angajatorii, isi intreaba candidatii: ''De ce ai vrea sa lucrezi pentru noi?''. Pare o intrebare simpla, dar e o intrebare capcana.
Conform acestora, un candidat nu ar trebui sa spuna niciodata ca a ales jobul respectiv pentru ca ii aduce un venit frumusel. Chiar daca stim cu totii, si ca angajati, si ca angajatori, ca banii sunt importanti si muncim, tocmai ca sa ne putem intretine, a justifica alegerea unui loc de munca in primul rand in baza acestui aspect, denota multa superficialitate din partea candidatului.
Un raspuns perfect ar fi: ''Ma pasioneaza domeniul'', sau ''Cred ca sunteti o companie in cadrul careia ma pot dezvolta'', ''Fisa postului mi se pare potrivita in raport cu competentele mele'', ''Aveti o oferta de munca atractiva''.
Si nu, nu mintim! Doar ca imbracam acest adevar stiut de toata lumea, intr-o haina a diplomatiei, or, cine nu isi doreste un angajat diplomat, elegant in exprimare, profund in gandire si mai ales suficient de inteligent incat sa stie ''sa se vanda'', inclusiv pe sine insusi?!