Romania a dobandit in ultimele decenii meteahna banilor imprumutati si risipiti pe programe sociale, care, desi multumesc temporar o anumita clasa sociala care reprezinta si un electorat usor de manipulat prin astfel de practici, se dovedesc a fi gaunoase pe termen lung, atat pentru economia tarii, cat si pentru nivelul de trai al fiecarui roman in parte.
Astfel, desi e un adevar faptul ca in aceasta perioada multe economii puternice ale Europei se imprumuta pentru a acoperi deficite la buget, cazul Romaniei e unul atipic. Probabil ca suntem singura tara din UE care mareste cheltuielile cu pensiile intr-un moment critic, provocat de pandemie.
Cu alte cuvinte, nu imprumuturile sunt rele prin natura lor, ci destinatia nepotrivita a banilor ne poate arunca in colaps.
In acest sens, analistul financiar Iancu Guda trage semnalul de alarma: ''Nimeni nu are probleme cu datoria pe cap de locuitor.Problema e ce facem cu banii. Nimeni nu avea probleme daca luam banii pentru autostrazi, sa cream valoare pentru a tine sub control datoria.
Nu gradul de indatorare, ci destinatia datoriilor reprezinta principala problema. 80% din banii statului se duc pe salarii si pensii si ponderea va creste in acest ritm, daca punem si alocatiile, la 90%'', spune expertul, citat de Digi24.
''Nimeni nu intelege cum putem sa dam intr-o asemenea situatie atat de multi bani pe o zona sociala care nu aduce valoare adaugata imediat'', mai spune acesta, care sustine ca efectele vor fi resimtite pe viitor, peste 10 ani, cand generatiile viitoare vor avea de suferit.
Expertii europeni preconizeaza ca datoria noastra calculata ca pondere in PIB, va creste anul acesta la 46,2%, comparativ cu 35,2% anul trecut.
Cu alte cuvinte, pe cap de locuitor, datoria totala a statului creste anul acesta la 5.027 de euro, fata de 4.023 de euro, valorea din 2019.
Conform Comsiei Europene, desi acum inregistram un avans de 11 puncte procentuale privind cresterea datoriei si suntem sub media UE, situatia ar urma sa scape de sub control in 2021, cand datoria pe cap de locuitor ar ajunge la 6.341 de euro, conform estimarilor de imprumut pe care le-ar lua Romania pana atunci, calculate de Comisia Europeana.