Ce risti daca treci granita cu bani gheata: care sunt amenzile si suma maxim admisa
amenda nedeclarare numerarcrestere amenzi vamaamenda numerar
Guvernul a modificat, ieri, printr-o Hotarare, Regulamentul de aplicare a Codului vamal. Conform noilor prevederi, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 3.000 si 50.000 de lei, dar nu mai mult de 60% din valoarea numerarului nedeclarat, neindeplinirea obligatiei de declarare a numerarului insotit sau a obligatiei de informare cu privire la numerarul neinsotit.
Autoritatea vamala are posibilitatea de a individualiza sanctiunea aplicata, impunand o amenda spre minim cand pericolul social al faptei este mai scazut si, respectiv, o amenda spre maxim cand pericolul social al faptei este crescut.
La stabilirea valorii numerarului nedeclarat se ia in considerare cursul de schimb utilizat de autoritatea vamala potrivit reglementarilor vamale.
Pana acum, nedeclararea in scris, la autoritatea vamala, a numerarului in valuta si/sau in moneda nationala care este egal sau depaseste limita de 10.000 de euro constituia contraventie si se sanctiona cu amenda de la 3.000 la 8.000 lei.
Hotararea a fost aporbata pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2018/1672 al Parlamentului European si al Consiliului din 23 octombrie 2018.
Potrivit Hotararii, numerarul insotit sau neinsotit, prevazut la art. 3 si, respectiv, art. 4 din Regulamentul (UE) 2018/1672 al Parlamentului European si al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind controlul numerarului care intra sau iese din UE si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1889/2005, publicat in Jurnalul Oficial al UE din 12.11.2018, se declara autoritatii vamale, conform prevederilor acestui regulament si actelor delegate si de punere in aplicare adoptate de Comisia Europeana in conditiile prevazute de acesta.
Dupa publicarea in Monitorul Oficial, noile prevederi se vor aplica in 10 zile
Numerar neinsotit inseamna numerarul care constituie o parte a unui transport care neinsotit de un purtator.
Conform regulamentului UE, purtatorii care transporta numerar in valoare de 10.000 de euro sau mai mult, trebuie sa-l declare autoritatilor competente din statul membru prin care acestia intra sau ies din Uniune si il pun la dispozitia lor pentru control.
Daca numerar neinsotit in valoare de 10.000 euro sau mai mult intra sau iese din Uniunea Europeana, autoritatile competente ale statului membru prin care numerarul intra sau iese din Uniune pot solicita expeditorului sau destinatarului numerarului sau unui reprezentant al acestora sa faca o declaratie de informare in termen de 30 de zile.
Autoritatile pot retine numerarul pana cand expeditorul, destinatarul sau un reprezentant al acestora face declaratia de informare.
Obligatia de informare cu privire la numerarul neinsotit nu se considera indeplinita daca declaratia nu este facuta pana la expirarea termenului, informatiile furnizate sunt incorecte sau incomplete sau daca numerarul nu este pus la dispozitie pentru control.
Instructiuni privind depunerea declaratiilor prevazute la alin. (3), modelul si modul de emitere a deciziei autoritatii vamale prevazute la art. 7 din Regulamentul (UE) 2018/1672 al Parlamentului European si al Consiliului se aproba prin ordin al presedintelui ANAF, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ordinul presedintelui ANAF prevazut la art. I pct. 2 se aproba in termen de 30 de zile de la publicarea prezentei hotarari in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Foto: pexels.com