Ce restrictii vor ramane in vigoare dupa 15 mai? Se mai aplica amenzi?
15 mai 2020distantare socialarestrictiiamenzimarcel velaklaus iohannis
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ieri ca starea de urgenta din Romania nu va fi prelungita dupa 15 mai. Totusi, Romania intra in stare de alerta. Aceasta stare de alerta inseamna ca unele masuri de restrictie vor ramane inca valabile. In starea de alerta, deciziile vor fi luate de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, nu de Ministrul de Interne
Autoritatile vor lansa masuri de relaxare din doua in doua saptamani. In prima etapa, de pe 15 mai, vor aparea primele relaxari ale restrictiilor.
Cea mai importanta noutate este ca, dupa 15 mai nu vom mai avea nevoie de declaratia pe proprie raspundere nici pentru a ne deplasa in interiorul localitatii, nici pentru a iesi din localitate. De asemenea, nu vor mai fi adoptate Ordonante militare!
Totusi, presedintele Klaus Iohannis indeamna romanii ca, si dupa 15 mai, sa fie responsabili si sa nu faca deplasari, daca nu au cu adevarat nevoie.
"In primul rand, dupa 15 mai putem, in principiu, sa ne miscam in interiorul localitatii unde avem treaba, dar este clar: nu e bine sa exageram. Deplasarile sa se faca atunci cand sunt necesare, dar nu va mai fi nevoie sa declaram in prealabil unde mergem (...)
Deplasarile, in esenta, vor fi restrictionate pentru a pleca din localitate. Insa si aici sunt cateva exceptii. Este voie sa se plece din localitate, de exemplu, in interes de serviciu, pentru probleme medicale. Este posibil sa se iasa, de exemplu, pentru sport individual, pentru mers cu bicicleta in afara localitatii sau altele. Deci, sporturile individuale vor fi permise - atentie, individuale!
Ramane restrictia ca sunt interzise intalnirile cu mai mult de 3 persoane. Asta se aplica, evident, si atunci cand mergem sa facem miscare in aer liber", a spus luni presedintele.
De asemenea, din 15 mai se vor redeschide saloanele de coafura, frizerie, precum si cabinetele stomatologice si muzeele.
Presedintele Klaus Iohannis a mai anuntat ca sportivii de performanta vor putea sa inceapa cantonamentele, dar numai in conditii speciale. Nu vor incepe competitiile decat dupa o perioada lunga de pregatire.
Daca epidemia va evolua favorabil si numarul de cazuri nu va fi unul exploziv, de la 1 iunie, autoritatile vor aplica si alte masuri de relaxare a restrictiilor, a anuntat Klaus Iohannis.
Pe langa declaratiile presedintelui Klaus Iohannis, tot luni, si ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a venit cu explicatii despre ce vom putea face dupa 15 mai.
"Activitatile sportive individuale sunt cele care tin de activitati gen drumetii, alte activitati gen alpinism, mersul cu bicicleta, mersul la pescuit. Toate acestea vor fi permise. Da, puteti pleca la Sinaia sa faceti alpinism sau drumetie”, a explicat ministrul Vela.
"Starea de alerta este un tranzit spre starea de normalitate (…) Nu se vor da ordonante de urgenta in perioada starii de alerta. In perioada starii de alerta, asa cum am spus, ea va fi declarata de catre Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta si starea de alerta va fi gestionata de catre acest comitet care analizeaza propunerile unui grup tehnic ce la randul sau va analiza situatii din teren.
Toate deciziile de sanctiune sunt decise la vremea respectiva de catre Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta (…) Depinde de fiecare dintre noi, de fiecare cetatean cat de responsabili suntem, pentru ca virusul acesta nu se odihneste si nici nu se relaxeaza din 15 mai (…) O parte din masti vor fi asigurate gratuit de catre Guvernul Romaniei pentru persoanele care nu au posibilitatea sa achizitioneze masti”, a mai explicat Marcel Vela.
Nu in ultimul rand, dupa 15 mai, devine obligatorie purtarea mastii de protectie, in spatiile publice inchise si in mijloacele de transport in comun.
Referitor la amenzi, Marcel Vela a declarat weekendul trecut ca
"se vor da amenzi si dupa 15 mai".
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a spus, sambata seara, ca si dupa data de 15 mai se vor da amenzi. Vor fi sanctionati cetatenii care vor incalca restrictiile ce vor ramane in vigoare.
Augustin Zegrean, fostul presedinte al Curtii Constitutionale: „Amenzile au fost date si prin ordonanata de urgenta, deci raman, dar toate celelalte reglementari prin ordonantele militare, privind zborurile si caratina, pica”.