Ce recomandari a facut Comisia Europeana statelor care vor sa extraga gaze de sist
comisiegaze de sistmembrurecomandare
Comisia Europeana a adoptat o recomandare care se refera la instituirea unor garantii pentru mediu si clima in ceea ce priveste tehnica de fracturare hidraulica de volum mare, utilizata in operatiunile legate de gazele de sist.
Recomandarea trebuie sa ajute toate statele membre care doresc sa utilizeze aceasta practica sa faca fata riscurilor asupra sanatatii si a mediului.
Aceasta pune bazele unui cadru mai clar pentru investitori, potrivit comunicatului transmis de Comisia Europeana, citat de Agerpres.
Recomandarea este insotita de o comunicare in cadrul careia sunt analizate oportunitatile si provocarile legate de utilizarea tehnicii de fracturare hidraulica pentru extractia hidrocarburilor.
Potrivit sursei citate, ambele documente fac parte dintr-o initiativa mai ampla a Comisiei, care vizeaza instituirea unui cadru integrat al politicilor climatice si energetice pentru perioada pana in 2030.
Pe baza legislatiei in vigoare la nivelul UE, recomandarea invita statele membre in special: sa planifice in anticiparea evolutiilor, sa evalueze posibilele efecte cumulate inainte de acordarea licentelor si sa analizeze cu atentie impacturile si riscurile asupra mediului.
In plus, Comisia vrea ca tarile membre sa se asigure ca integritatea sondei respecta cele mai bune standarde si sa verifice calitatea apei, a aerului si a solului la nivel local inainte de inceperea operatiunilor, pentru a monitoriza orice modificare si pentru a face fata riscurilor.
Statele vor fi obligate sa controleze emisiile atmosferice, inclusiv emisiile de gaze cu efect de sera, prin captarea gazelor, dar si sa informeze publicul in ceea ce priveste substantele chimice utilizate in sonde individuale si
Tarile membre ale UE sunt invitate sa aplice principiile in termen de sase luni si, incepand din decembrie 2014, sa informeze anual Comisia cu privire la masurile instituite.