Ce pericole financiare ameninta Europa
europaproblemeeconomicecrizarecesiune
Desi multi analisti apreciaza ca recesiunea economica s-a incheiat, exista cateva pericole care, daca nu sunt gestionate in mod corect, ar putea arunca din nou lumea intr-o perioada neagra.
Ultimele estimari ale FMI sunt optimiste, avand in vedere ca institutia a rectificat in sus cresterea economica, pana la 3,7%.
Cu toate acestea, recuperarea statelor dezvoltate, precum SUA, Marea Britanie sau Franta este inca una frageda. Financial Times arata ca trebuie urmati cativa pasi in acest sens.
Alimentarea recuperarii si promovarea reformelor reprezinta solutia, iar pentru SUA acest aspect inseamna evitarea deciziilor mai putin intelepte ce vizeaza ridicarea plafonului de indatorare.
Daca ne referim la zona euro, masurile inseamna extinderea cererii si cresterea inflatiei cel putin pana la tinta de 2%. La fel si pentru Japonia.
State precum China, Brazilia si India ar trebui sa adopte reforme radicale, calamitatile geopolitice trebuie evitate, iar cooperarea si comunicarea ar trebui sa fie la ordinea zilei.
Expertii spun ca situatia din Europa s-a imbunatatit, asa incat nicio tara din UE nu a iesit din uniunea monetara, iar pasi importanti au fost facuti pentru a trece peste obstacole, scrie BBC.
De exemplu, Spania si-a marit prognoza de crestere economica pana la aproape 1% pentru 2014, in ciuda somajului crunt.
Irlanda, care aproape a fost falimentata de banci, s-a simtit foarte puternica, asa ca a renuntat la asistenta financiara de la FMI, iar Portugalia ar putea sa o urmeze curand, scrie Financial Times.
Grecia, care a avut mari probleme economice, are acum un surplus bugetar primar de aproape 1 miliard de euro. In plus, costurile de imprumut ale Italiei au atins cel mai scazut nivel de la crearea euro, iar problemele statelor emergente au ocolit Europa, pana acum.
Grecii vor avea din nou probleme?
Potrivit sursei citate, Europa inca se mai bucura de "efectul Draghi", dupa ce seful Bancii Centrale Europene a injectat lichiditati in piata, pentru a preveni un dezastru pe pietele financiare.
Totusi, recuperarea statelor europene este ciudata si plina de defecte, noteaza BBC. De exemplu, in Spania exista semne ca somajul se va diminua, insa avansul produsului intern brut de 1% va avea un impact mult prea mic pentru cei 5,9 milioane spanioli care nu au loc de munca.
In Grecia, cu toate ca tara are un surplus bugetar primar, aici exista un deficit de finantare de 4 miliarde de euro, iar unele informatii arata ca ar putea rata tintele fiscale si structurale.
Unii analisti considera ca aceasta tara va supravietui numai in contextul in care o mare parte din datoria sa externa este stearsa. Potrivit Financial Times, acest stat european are inca afaceri nefinalizate.
Altii spun ca pentru a scapa de dificultati, Europa ar trebui sa inceapa de la zero cu politicile economice. Doar asa ar putea izbuti sa depaseasca problemele economice, concluzioneaza publicatia citata.