Ce nu i se spune niciodata unui antreprenor la inceput de drum
afaceribusinessidei de afaceriantreprenorisucces profesionalmotivatieinspiratie
Antreprenoriatul este ca o ruleta ruseasca, unii au noroc, altii devin putred de bogati peste noapte. Uita-te in jurul tau, vei vedea oameni care au cladit imperii in zeci de ani, dar care s-au daramat intr-o secunda, vei vedea oameni ce au prosperat de la un an la altul sau vei vedea oameni care se zbat in aceleasi nevoi si griji permanente. Ce ii diferentiaza pe unii de altii?
Atunci cand demarezi o afacere, toata atentia ti-o vei concentra (voluntar si involuntar) asupra bugetului, asupra planului de afaceri, asupra marketingului si studiilor de piata. Evident, fara sa fii informat, nisat corespunzator si fara publicitate solida, orice afacere ai desfasura este aproape sortita esecului. Insa ce nu iti spune nimeni la inceput de drum este ca tu insusti trebuie sa te privesti ca fiind o parte componenta a acelei afaceri.
Trebuie sa iti optimizezi timpul, sa stii sa iti dozezi efortul, sa iti organizezi viata, sa respecti un stil de viata sanatos, care sa iti mentina atentia, capacitatea fizica si intelectuala in parametrii optimi.
Cu o viata dezorganizata, fara o scara de valori bine definita, fara asteptari realiste, fara optimism, fara entuziasm si fara o buna organizare nu vei putea da randamentul necesar ca sa tii din frau business-ul, mai ales la inceput de drum. Iar provocarea acesta trebuie sa te tina activ atat timp cat vrei sa te mentii pe culmile succesului, pentru ca e relativ usor sa ajungi pentru un anumit timp in top, dar e foarte greu sa te mentii acolo.
Daca ar fi sa intocmim o lista a lucrurilor concrete care sunt vitale pentru o afacere de succes, insa pe care le descoperi gresind, in timp, pierzand capital financiar si uman, acestea ar fi cele mai importante:
1. Adopta un stil de viata sanatos si echilibrat
Excesele de orice fel care iti dauneaza organismului si starii tale psihice, vor avea un efect nociv si asupra business-ului tau, in mod direct sau indirect. Ai nevoie de odihna, dar si de un antrenament psihologic autoimpus care sa iti mentina o stare de spirit buna, optimista, o gandire obiectiva si mai ales sa iti mentina viu entuziasmul de a merge mai departe atunci cand lucrurile nu sunt tocmai asa cum ti-ai dori.
Lipsa de odihna, spre exemplu, se poate transforma in scaderea randamentului tau intelectual si inevitabil, nu vei mai avea acelasi succes profesional. Pe de alta parte, viciile grave, precum adictiile de anumite substante interzise sau alcool, pot dauna afacerii tale atat in mod direct, cat si indirect. Pe langa faptul ca nu te vei putea implica in ceea ce se intampla in compania ta, sau o vei face haotic, irational si impulsiv, partenerii tai de business ar putea sa se retraga, la aflarea acestor lucruri.
2. Mergi mai departe
Citeam undeva ca inainte casniciile, relatiile interumane si obiectele durau mai mult, din simplul motiv ca oamenii le reparau. Astazi, tanara generatie are tendinta de a abandona. De a abandona iubirea la primul impas, de a abandona afacerea intr-un moment dificil, de a arunca obiectele care nu mai functioneaza. De ce sa nu le reparam? De ce sa nu asteptam ca timpul sa vindece?
Ei bine, asa se intampla si in afaceri. Lucrurile nu decurg rectiliniu si uniform. Sunt perioade dificile si perioade infloritoare. Secretul ca la final de zi, de luna sau de an sa tragi linie si sa fii "pe plus" este rabdarea, perfectionarea, invatarea din greseli si repararea acestora pe viitor.
3. Inconjoara-te de oameni care te forteaza sa cresti
Daca vrei sa evoluezi, nu o poti face fiind inconjurat de persoane care nu cred in tine sau care iti saboteaza orice incercare de a-ti depasi conditia. Asta nu inseamna ca trebuie sa ai langa tine milionari si oameni celebri, de succes, ci trebuie sa iti alegi prietenii cautand in ei calitatea umana, bunatatea, dorinta de evolutie, curajul, solidaritatea si capacitatea de adaptare.
4. Viziune, strategie si tactica
Chiar daca ai un plan de afaceri, un capital banesc disponibil si tot ce mai e nevoie din punct de vedere "tehnic" pentru a incepe o afacere, trebuie sa ai tu insuti o viziune de dezvoltare, o strategie si o tactica de la care nu trebuie sa te abati, indiferent de furtunile pe care le vei intalni in cale.
Nu te gandi la cat de mare va fi profitul pe care il vei face, ci care va fi plus valoarea muncii tale in societate, inevitabil, si banii vor aparea in timp. Nu visa sa dai lovitura intr-o noapte, pentru ca astfel de "afaceri" fie nu au viata lunga, fie nu sunt tocmai legale sau morale. Construieste-ti o viziune bazate pe valori morale si o tactica realista asupra indeplinirii obiectivelor tale.
5. Fa ceea ce iti place
Suna himeric. Putini oameni fac ceea ce le place. Nu stiu de ce. Probabil ca nu cred suficient de mult in visul lor, in hobby-ul lor. Dar tu poti incerca. Indiferent cat de neinsemnat este pentru tine ceea ce iti place sa faci, altii ar putea aprecia munca ta si ai fi surprinsa sa vezi ca poti face profit facand ceea ce iti place. Si stii de ce? Pentru ca pasiunea si implicarea pe care le concentrezi intr-o munca care iti place sunt de nepretuit, inseamna arta, iar arta stim cu totii cat este de valoroasa si cum dainuie in timp ...
Citeste si:
O banca din Romania le ofera clientilor schimburi valutare la cursul BNR