Ce economii poate aduce instalarea unei centrale termice de apartament
aristonariston thermo romaniaclientitimpcentrale termice de apartamentasistenta tehnicaprogramare
Eliminarea subventiilor, facturile tot mai mari si dorinta de confort vor determina si in aceasta toamna tot mai multi romani sa renunte la CET-uri in favoarea unui sistem propriu de incalzire, potrivit Ariston Thermo Romania, liderul pietei locale de centrale termice de apartament. Astfel, cea mai mare parte a celor care opteaza pentru incalzirea individuala aleg centralele termice de apartament, mai ales in conditiile unor economii de pana la 25%.
“Datele noastre arata ca circa 65% din achizitiile de centrale termice realizate pe plan local sunt facute de familiile care au renuntat la sistemul centralizat, acestea dorindu-si in primul rand reducerea costurilor lunare si sporirea confortului”, a declarat Catalin Draguleanu (Foto), Country Manager Ariston Thermo Romania.
Potrivit afirmatiilor sale, in acest moment, romanii pot economisi, in medie, peste 20% din valoarea facturii lunare prin instalarea unei centrale termice de apartament pe gaz. Astfel, daca producerea unei gigacalorii cu o centrala termica pe gaz are un cost de cca. 175 lei, in cazul CET-urilor media nationala arata ca pretul facuturat populatiei pentru o Gcal este de 227 lei.
Pretul de 227 lei este pretul de facturare mediu la nivel national al unei Gcal produse de sistemul centralizat de incalzire, insa acesta difera foarte mult de pretul de productie, care este mai ridicat. In ceea ce priveste pretul de productie al unei Gcal, acesta este, in medie la nivel national, de 328 lei, insa, in functie de judet, este cuprins intre 515 lei (Buzau, CET R.A.M. Buzau) si 251 lei (Mehedinti – CET R. A. A. N. Dr.Tr. Severin). Diferenta dintre pretul de productie si cel facturat se explica prin materia prima utilizata, cat si prin gradul de uzura al centralei si numarul de abonati ramasi conectati in retea. De asemenea, aceasta diferenta este stabilita la nivel local si suportata prin decizia Primariilor.
In acest moment, costul unei Gcal produse de o centrala termica pe gaz este mult mai mic si decat al unei Gcal produse de o centrala termica electrica, care in acest caz ajunge la aprox. 553 lei.
“Desigur, situatia difera de la judet, la judet. Astfel, pentru locuitorii din Constanta, Harghita, Arad, Iasi, Timis, Galati sau Prahova, unde pretul de facturare al unei Gcal depaseste 230 de lei, producerea incalzirii si apei calde cu centrala termica individuala pe gaz aduce o reducere substantiala de cost in comparatie cu cea furnizata de catre sistemul centralizat”, a mai spus Catalin Draguleanu.
JudetCost mediu producere Gcal cu o centrala pe gazCost facturare Gcal in sistem centralizat*Reducere costuri (%) prin instalare de centrala termica**Constanta175 lei / Gcal358,5 lei / Gcal-51,2%Harghita304,5 lei / Gcal-42,5%Arad290 lei / Gcal-39,7%Iasi265 lei / Gcal-34%Timis252,2 lei / Gcal-30,6%Galati247,7 lei / Gcal-29,4%Prahova231,8 lei / Gcal-24,5%
*Informatii furnizate de catre ANRSC la nivelul lunii iulie 2014
**Calculele au fost realizate tinand cont de costul de aprox. 175 lei necesar producerii unei Gcal cu o centrala termica pe gaz
Sfaturi pentru alegerea centralei termice
Cand vine vorba de alegerea centralei termice, studiile Ariston arata ca, in 41% dintre cazuri, principalul criteriu este eficienta si randamentul urmat apoi, in 25% dintre cazuri, de pret. Pentru 21% dintre clienti, marca este foarte importanta la realizarea achizitiei, in timp ce pentru 7% sunt perioada de garantie si cea de post-garantie.
Chiar daca studiile arata astfel, specialistii Ariston considera ca cel mai important criteriu de care romanii ar trebui sa tina cont este evaluarea atenta a necesitatilor, dar si a caracteristicilor tehnice oferite de produsul pe care si-l doresc.
„Inainte de achizitie ar trebui sa se faca o analiza a necesarului de incalzire a locuintiei tinand cont de gradul de izolare, suprafata si volumul spatiului ce urmeaza a fi incalzit, de numarul de consumatori de apa calda menajera si numarul de bai si bucatarii. Astfel poate fi determinata puterea centralei termice, acest lucru fiind foarte important deoarece, pe termen lung, este evitat riscul neplacerilor aparute ca urmare a unei cantitati prea mici de apa furnizata comparativ cu nevoile familiei. Asadar, puterea termica a centralei ar trebui sa fie direct proportionala cu dimensiunea spatiului si cu numarul de consumatori de apa calda menajera ”, a mai adaugat Catalin Draguleanu.
Randamentul si eficienta ar trebuie sa fie cele mai importante criterii care sa stea la baza procesului de cumparare deoarece, cu cat acestea sunt mai ridicate, cu atat costurile vor fi mai mici.
„Acesta este si motivul pentru care tot mai multi romani opteaza pentru centralele termice in condensare, tehnologie ce aduce un randament mult mai ridicat – de pana la 108% - si asigura o reducere a consumului de gaz cu pana la 35%”, a afirmat reprezentantul companiei. Acesta a subliniat, de asemenea, ca centralele termice in condensare sunt conforme cu normativele Erp (directive aparute ca urmarea obiectivelor UE privind protectia si respectul fata de mediu) ce vor intra in vigoare la nivel european incepand cu septembrie 2015.
Siguranta in exploatare este un alt aspect deosebit de important care trebuie luat in calcul la achizitionarea unei centrale termice. Evacuarea corespunzatoare a gazelor arse sau protectia la inghet si la lipsa apei din instalatie sunt printre elementele care asigura o siguranta sporita. In acest sens, este recomandat sa nu se opteze pentru produse ale caror functii nu sunt atent studiate si care pot aduce probleme pe termen lung.
Sistemul de informare si de diagnoza al centralei termice trebuie, de asemenea, luat in considerare. Specialistii Ariston recomanda, astfel, o centrala care sa aiba integrat un sistem de informare si de diagnoza printr-un display electronic ce face posibila verificarea constanta a starii de functionare. Acesta asigura detectarea din timp a celei mai mici probleme, fiind foarte util si in cazul reviziilor periodice. Noile game de centrale termice pot oferi informatii complete, in timp real, despre starea centralei, a instalatiei, folsind un afisaj generos, cu text in limba romana, cu posibilitati multiple de programare.
Perioada de garantie este indicat sa se afle, de asemenea, pe lista de criterii pentru achizitie. Cum durata de viata a unei centrale termice este de cca. 10 ani, este important ca atat service-ul in garantie, cat si cel de post-garantie, sa fie asigurate de catre firme specializate.
„Importanta pe care initial romanii o acordau garantiei si post-garantiei tinde sa creasca in ultima perioada. Astfel, piata tinde sa se maturizeze iar cumparatorii sunt din ce in ce mai informati si, fiind vorba de un produs tehnic de folosinta indelungata, inteleg importanta acestor servicii”, a mai adaugat Catalin Draguleanu.
Acesta a subliniat ca, pentru a veni in sprijinul clientilor, Ariston Thermo Romania a lansat o campanie de extindere a perioadei de garantie de la 3 la 5 ani pentru o parte dintre centralele noii game. In plus, Ariston a dezvoltat o retea de peste 200 de Centre de Asistenta Tehnica, la nivelul intregii tari, care asigura interventii si livreaza piese de schimb in cel mai scurt timp posibil.