Ce au propus ai nostri la UE, cu privire la plafonarea gazului rusesc. Ministrul Energiei: credeti-ma ca va fi luat in calcul
plafonare gazcriza energeticaplafonare gaz rusesc
In cadrul reuniunii extraordinare a ministrilor Energiei din Uniunea Europeana, tara noastra nu a cerut numai plafonarea pretului gazelor de la rusi, ci si o plafonare extinsa. Ai nostri sunt de parere ca daca doar o parte a pietei va fi plafonata, exista riscul sa ne confruntam cu preturi mai mari la gazul provenit din alte surse. Ministrul Energiei e convins ca UE va tine cont de masura propusa de noi!
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit miercuri, dupa sedinta de guvern, despre cum s-au desfasurat discutiile in cadrul reuniunii extraordinare a ministrilor Energiei din Uniunea Europeana.
"Romania nu s-a opus plafonarii pretului gazului rusesc. Romania a propus o plafonare mai larga, inclusiv a pretului gazului rusesc, pe piata europeana, deoarece, pentru a putea decupla foarte bine pretul gazului de pretul energiei electrice, e clar ca trebuie sa avem un plafon, un pret mult mai mic al gazului. Ori, daca plafonam doar o parte din piata si cealalta piata este lasata libera, exista riscul la un moment dat ca cererea sa fie mai mare decat oferta si sa creasca pretul celorlalte surse de gaz: gazul olandez, gazul romanesc, gazul din Azerbaidjan, al LNG-ului. Si propunerea a venit, si credeti-ma ca va fi luata in calcul. Mai multe state au propus acest lucru", a spus ministrul.
Ministrul spune ca noul sistem pe care UE il gandeste are ca scop reformarea sistemului de gaz din Europa, practic e un moment de cotitura, dupa care regulile de pe piata vor arata cu totul si cu totul diferit.
Oficialul a vorbit si despre costurile exagerat de mari care domina acum piata gazului si pe care le pune pe seama speculatiilor facute de rusi.
"Daca am lua doar o singura sursa, atunci s-ar putea sa fie debalansata (piata n.r) si celelalte surse sa creasca pretul. Pretul gazului natural la 200 de euro fata de 20 de euro vi se pare pret de piata?
Este un pret foarte mare, crescut si tinut artificial de speculatiile gazului rusesc. Astfel, pretul de 200 de euro care e acum, 198 euro, de 300 cat a fost, este extraordinar de mare fata de un pret real de 20 de euro. Ganditi-va ca in perioada de pandemie aveam preturi de 7 euro pe MWh.
Deci vorbim de preturi foarte mari, de preturi speculative. Despre asta vorbim si vrem sa reducem aceste preturi speculative. Nu vorbim de o optiune a Romaniei sa nu fim de acord. Am vrut o chestie mai larga. Evident ca se va ajunge la un consens", a mai explicat oficialul.
Guvernul vrea sa economiseasca energie
Pe de alta parte, pe plan intern, guvernantii nostri pregatesc masuri pentru
economisirea de energie chiar si la Palatul Victoria.
"Referitor la economisirea energiei electrice, Comisia a venit cu propunerea de a exista obligatoriu in perioada orelor de varf de consum cu preturi foarte mari posibilitatea de reducere a energiei electrice. Din punct de vedere tehnic, se discuta cum ar putea fi implementat la nivel de stat membru fiecare lucru.
Foto: freepik.com