Ce asteptari au tinerii din Generatia Z de la locul lor de munca
generatia zangajati tinericompaniiinovatielocuri de munca
Pentru Generatia Z, inovatia este un "must". Tinerii se asteapta ca la job sa poata beneficia de cele mai noi aplicatii si dispozitive digitale care sa le ofere experiente unice, cel putin asa arata una dintre concluziile studiului calitativ realizat de Exact Cercetare si Consultanta la finalul anului 2015.
"Intr-o lume in care opiniile, credintele si sentimentele sunt share-uite pe retelele de socializare, tinerii isi doresc ca angajatorii lor sa-si exprime recunostinta si aprecierea fata de activitatea desfasurata. Lauda nu trebuie sa se limiteze insa doar la cuvinte, aceasta ar trebui sa fie exprimata si prin recompense periodice", subliniaza Lacramioara Loghin, coordonatorul studiului.
Nu numai studiile internationale, ci si studiul realizat de EXACT CC in Romania arata ca dorinta Generatiei Z este aceea de a-si transforma hobby-urile in ocupatie. De aceea, este important ca angajatorii sa le ofere pozitii in stransa legatura cu hobby-urile avute sau sa ii ajute pe tineri sa ajunga acolo unde isi doresc.
Pentru a se putea dedica, asteptarile tinerilor mai vizeaza dezvoltarea profesionala, mentoratul, training-urile, stilul si mediul de lucru compatibil profilului lor.
Fiind, de asemenea, preocupati de sanatatea lor, tinerii sunt atrasi de ofertele de angajare ce includ in lista beneficiilor abonamente medicale.
Jobul trebuie sa fie fun, sa ofere flexibilitate si recunoastere
Din cauza crizei economice si a nesigurantei financiare, Generatia Z a invatat ca locurile de munca traditionale nu sunt ceva de dorit. Mai mult decat atat, se asteapta ca locul lor de munca sa le ofere atat dezvoltare personala si recunoastere financiara, cat si fun, social connection, implinire, flexibilitate si atmosfera creativa de lucru.
Tinerii pretuiesc timpul lor liber, fiind in acelasi timp foarte legati de familie si prieteni. Acesta este motivul pentru care echilibrul dintre viata profesionala si cea privata va fi extrem de important pentru ei. Entrepreneurship-ul va reprezenta una dintre alegerile lor, alaturi de joburile cu program flexibil. Generatia Z nu se va conforma programului standard de lucru. Avand la indemana tehnologia care le permite sa comunice oricand si de oriunde, programul clasic de lucru este dificil de aplicat in cazul lor.
"Pentru a obtine rezultate remarcabile si pentru a putea beneficia de implicare si motivare din partea viitorilor angajati, angajatorii trebuie sa le puna acestora la dispozitie aplicatiile, platformele si dispozitivele digitale pe care le folosesc in viata de zi cu zi.
Companiile ar trebui de asemenea sa le permita viitorilor angajati sa-si poata desfasura lucrul in conditii diferite fata de cele oferite de joburile clasice, luand de asemenea in considerare programul flexibil", mai spune Lacramioara Loghin.
Sursa: EXACT Cercetare si Consultanta
Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email:
mariat@rs.ro