Ce a transmis presedintele Romaniei plenului Comisiei de la Venetia in legatura cu legile justitiei
modificare cod penaloug legi justitieklaus iohanniscomisia de la venetia
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a solicitat Comisiei de la Venetia sa analizeze si sa emita o opinie cu privire la legile justitiei intrucat, daca acestea intra in vigoare in forma adoptata de catre Parlament, vor avea un impact negativ asupra independentei si a functionarii sistemului judiciar din Romania, implicit asupra statului de drept.
Prezentarea presedintelui Romaniei a fost sustinuta in plenul Comisiei de la Venetia de catre Bogdan Dima, consilier de stat - Departamentul Reforma Institutionala si Constitutionala.
Potrivit prezentarii, cele trei legi adoptate de Parlament prezinta multiple deficiente, iar continutul lor poate si trebuie sa fie imbunatatit substantial.
"Modificarile aduse celor trei legi afecteaza independenta magistratilor, prin introducerea unor prevederi criticabile.
De exemplu, controlul asupra tuturor solutiilor date de procurori de catre procurorul ierarhic superior se extinde si asupra temeiniciei, nefiind astfel limitat la nelegalitate.
Totodata, este creata o sectie speciala de investigare a infractiunilor comise de magistrati (judecatori si procurori deopotriva), ceea ce este de natura sa afecteze independenta activitatii magistratilor", se arata in interventie.
Aceasta mai arata ca legile au un impact negativ asupra functionarii sistemului judiciar, intrucat a fost operata o serie de modificari care pot permite pensionarea magistratilor la varsta de 45 de ani, cu numai 20 de ani vechime in profesie, toate acestea in paralel cu majorarea perioadei de pregatire pentru intrarea in profesie.
De asemenea, prin modificarile aduse, avizul conform al CSM pentru stabilirea schemelor de personal ale instantelor si parchetelor a fost eliminat, decizia urmand sa revina doar Ministrului Justitiei.
Nu in ultimul rand, modificarile aduse legilor justitiei duc la diminuarea rolului garantului independentei justitiei - Consiliul Superior al Magistraturii.
"Presedintele Romaniei considera ca opiniile Comisiei de la Venetia, fundamentate pe standardele constitutionale europene, constituie repere esentiale in procesul de examinare a normelor constitutionale sau legislative care sunt acum supuse analizei.
Drept urmare, opinia Comisiei de la Venetia asupra celor trei legi ne va ajuta sa pastram valorile esentiale ale democratiei, independentei justitiei, cooperarii loiale intre puterile statului, precum si valorile statului de drept.
Avand in vedere situatia actuala din Romania, Presedintele Klaus Iohannis considera ca adoptarea unei Opinii Interimare a Comisiei de la Venetia, cat mai curand posibil, este extrem de necesara si va avea o importanta majora pentru corpul magistratilor si pentru intregul sistem judiciar din Romania", se arata in mesajul adresat plenului Comisiei de la Venetia.