CCR: Starea de alerta E CONSTITUTIONALA, dar nu poate sa restranga drepturi si libertati ale cetatenilor.
ccrstare de alerta
Magistratii Curtii Constitutionale a Romaniei au stabilit, miercuri, ca Ordonanta de Urgenta 21/2004 a Guvernului privind instaurarea starii de alerta in Romania respecta prevederile constitutionale, insa ea nu poate sa restranga drepturi si libertati ale cetatenilor.
Curtea Constitutionala a Romaniei s-a pronuntat miercuri asupra sesizarii facute de Avocatul Poporului, care considera ca Ordonanta de Urgenta 21/2004 care reglementeaza starea de alerta nu e constitutionala.
"Avocatul Poporului apreciaza ca delegarea unor atributii de legiferare catre autoritati administrative, avand ca finalitate restrangerea exercitiului unor drepturi sau libertati fundamentale incalca principiul separatiei puterilor, precum si prevederile constitutionale potrivit carora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a tarii (art. 1 alin. (5), art. 53 si 61 alin. (1) din Constitutia Romaniei”, a anuntat miercurea trecuta institutia intr-un comunicat de presa.
"In lipsa prevederii unui termen pentru care se poate dispune starea de alerta, ba mai mult, reglementarea posibilitatii extinderii acestuia prin act administrativ, se ajunge in ipoteza in care restrangerea temporara a exercitarii unor drepturi si libertati fundamentale capata caracterul unei ingradiri permanente aducand astfel atingere insusi dreptului, ceea ce este contrar art. 53 alin. (2) din Constitutie”, mai transmite institutia in comunicat.
Magistratii CCR au spus, insa, ca OUG respecta Constitutia, dar ea nu poate sa restranga drepturi si libertati fundamentale se poate face doar prin lege, nu prin ordonanta de urgenta sau hotarare de guvern.
Zi decisiva si in Parlament
Tot miercuri, e asteptata decizia Parlamentului in privinta proiectului de lege propus de Guvern, care prevede masurile starii de alerta.
Proiectul a fost modificat radical in Senat, marti, la propunerea PSD si va primi astazi votul decisiv al deputatilor.
Din proiect au fost eliminate toate masurile propuse pentru izolare, carantina, interzicerea circulatiei persoanelor si vehiculelor in locurile si, dupa caz, in intervalele orare. In schimb, senatorii au introdus in proiect obligativitatea ca instaurarea starii de alerta sa fie aprobata si de Parlament.
Urmeaza 3 zile CU ZERO RESTRICTII. PSD: Proiectul pentru starea de alerta a fost trimis prea tarziu
Daca va fi adoptat de Camera Deputatilor, procedural, proiectul nu poate intra in vigoare astfel incat sa inceapa sa produca efecte, incepand cu data de 15.
Parlamentul trebuie sa il adopte pana vineri si sa il trimita spre promulgare presedintelui. Insa tot vineri expira si starea de urgenta. Proiectul trebuie insa publicat in Monitorul Oficial, si abia apoi, dupa 3 zile, intra in vigoare. Termenul se calculeaza pe zile calendaristice, incepand cu data publicarii si expira la ora 24:00 a celei de-a treia zi.
Tinand cont ca pe data de 15 expira starea de urgenta, pana la inceputul saptamanii viitoare, Romania ramane fara reglementari in ceea ce priveste masurile anti-Covid-19.