Cati bani castiga statul din facturile uriase, platite de romanii de rand: bugetul public se ingrasa ca porcul in Ajun
criza energeticafacturi uriaseenergie electricagaze naturalescumpiriinflatie
Pentru bugetul public, aceasta criza energetica e o sabie cu doua taisuri. Pe de-o parte, de acolo se scot bani frumosi care sa acopere schemele costisitoare de compensare a facturilor consumatorilor romani, iar pe de alta, acolo ajung bani grei generati de scumpirile de pe pietele energetice.
Conform lui Gabriel Biris, managing partner la Biris Goran, principalul castigator al cresterii
preturilor la gaz si energie este nimeni altul decat ... bugetul public! Conform lui Biris, 95% din scumpire s-a dus la stat!
"M-am uitat cine este principalul castigator al cresterii preturilor la gaz si energie: 95% s-a dus la buget, deci bugetul este principalul beneficiar al cresterii preturilor la gaz si energie, iar acum au venit cu confiscarea veniturilor pe tot lantul", a spus Biris.
Acesta propune o abordare care sa ne scoata din actualul cerc vicios. Mai exact, e o problema pe partea de supraimpozitare, care genereaza lipsa de investitii. Tocmai lipsa de investitii e cea care ne afecteaza securitatea energetica si ne mentine preturile sus. Daca am investi in sectorul energetic, am avea sansa unor ieftiniri pe piata. Dar parca ne invartim in cerc!
Te-ar putea interesa si: Toti romanii care stau la bloc trebuie sa stie: devine obligatoriu sa-ti montezi acest dispozitiv
"Sunt necesare multe reconfigurari in ceea ce priveste Codul Fiscal"
"Sunt necesare multe reconfigurari in ceea ce priveste Codul Fiscal. Asa cum este acum nu functioneaza si se vede din nivelul foarte mic al veniturilor bugetare. Principala problema este ca baza fiscala a fost spulberata de tot felul de exceptii sau privilegii si nu mai este respectat principiul din Constitutie potrivit caruia suntem egali in fata legii ...
Daca ne uitam la inflatia in zona euro pe ultimele 12 luni, vedem o diferenta de 6% fata de Romania.
Daca ne uitam la curs, acesta a ramas constant, ceea ce inseamna ca leul s-a apreciat cu 6% fata de euro doar in ultimul an, in termeni reali. Daca ne uitam pe ultimii cinci ani, inseamna ca o sa iesim undeva la 15-20%, ceea ce inseamna lost competitiveness pentru Romania, inseamna ca ne scumpim exporturile si ne ieftinim importurile", a mai completat acesta.
Declaratiile au fost facute marti, in cadrul conferintei Forumul Economic Roman.
Foto: freepik.com