Cati bani ai economisit in pandemie? Stiai ca poti salva economia cu ei? Calculele economistilor pe pusculita ta
economiieconomisirecomportament financiar
Anul petrecut in izolare ne-a privat de anumite activitati firesti pe care le desfasuram cu totii si care ne costau anumite sume de bani. Acesti bani au ajuns, in mai mica sau mai mare masura, intr-un fond de rezerva, romanii obisnuind
sa economiseasca mai mult in pandemie, dupa cum arata cercetarile de piata efectuate de sociologi in aceasta perioada.
Ei bine, tocmai aceste economii facute de romani ar putea salva economia glbala, dar si nationala in perioada urmatoare, in anumite conditii.
Odata cu deschiderea treptata a tarii si ridicarea restrictiilor, vor fi permise din nou activitati pe care oamenii pot sa cheluiasca, iar acest lucru se va reflecta intr- crestere economica pentru tara noastra, spun expertii.
Concret, daca gospodariile vor cheltui cel putin o parte din sumele importante pe care le-au economisit in perioada pandemiei, economia mondiala ar putea creste anul viitor cu o jumatate de punct procentual, potrivit calculelor publicate miercuri de grupul francez de reflexie OFCE, citat de Reuters.
Economiile din iesirile la restuarante, la film, la teatru, la zoo, in vacante au ajuns in mare parte in fonduri de economii si, daca romanii vor sparge pusculita, vom asista la o crestere economica incurajata de consum.
Una din marile dileme ale economistilor este daca gospodariile vor incepe sa cheltuie sumele economisite sau vor prefera sa le pastreze in perspectiva unor dificultati financiare viitoare
Aici intervine discutia pentru ca sondajele realizate in societate in ultimele luni arata ca romanii au capatat obiceiul de a economisi si ramane de vazut daca vorbim despre o tendinta trecatoare, sau un comportament dobandit ce se va mentine pe termen lung.
OFCE a intocmit in acest sens doua mari scenarii: unul din care gospodariile vor cheltui in 2022 o cincime din sumele economisite pe care le-au acumulat in 2020 si 2021 si un scenariu in care oamenii vor refuza sa sparga pusculita si vor prefera sa isi pastreze fondurile de-o parte.
In cazul in care vor opta pentru a cheltui, OFCE estimeaza ca ritmul de crestere al economiei mondiale va fi de 4,5% anul viitor. In situatia in care oamenii isi vor pastra economiile neatinse, ritmul de crestere al economiei mondiale va fi de doar 4%.
Nu e important doar ca oamenii sa cheltuie, ci si sa se orienteze catre produse si servicii autohtone, pentru a genera crestere economica in propria tara
Totusi, mai sunt si alte aspecte care trebuie luate in calcul daca vorbim, spre exemplu, in mod particular, despre o tara ca Romania, care este mai degraba un mare importator, decat un exportator.
Prin urmare, conteaza foarte mult pentru stimularea economiei reale si canalizarea cheltuielilor, adica pe ce aleg oamenii sa isi consume economiile.
Daca, spre exemplu, opteaza pentru produse si servicii autohtone, atunci incurajeaza mediul privat romanesc si genereaza plus valoare economiei nationale.
Daca, in schimb, aleg sa cheltuieasca banii in vacante in strainatate, atunci nu putem vorbi despre incurajarea economiei tarii, ci, intr-adevar, despre stimularea economiei globale.