Caterpillar, cel mai mare producator global de echipamente pentru industria miniera, este un exemplu elocvent in acest sens.
Compania are o relatie deosebit de tensionata cu muncitorii sai; recent, a inchis si relocat o fabrica din Ontario, dupa ce reprezentantii sindicatului au refuzat o reducere a salariilor cu 50%. Reducerea drepturilor angajatilor la fabrica Caterpillar din Joliet, Illinois, a determinat o greva in 2012 si in prezent, angajatii companiei se lupta pentru salariile lor la fabrica din Milwaukee.
Aceste semne ar putea fi asociate cu o companie suferinda. Nimic mai fals - incepand cu 2008, Caterpillar se afla intr-o forma de invidiat.
Actualul sef al Caterpillar, Doug Oberhelman, a vorbit despre compania sa in termeni foarte directi: "Trebuie sa fim competitivi, daca ne dorim victoria. Si sincer, nu suntem competitivi... n-o sa mai fim aici in 30 de ani de acum incolo. E un mesaj simplu, dar... este foarte dificil", a declarat Oberhelman.
"Am incercat mereu sa discut cu oamenii mei, sa le spun ca nu exista o limita, in privinta obtinerii banilor", a continuat Oberhelman. "Profitul nu este niciodata prea mare".
Este un raspuns bun, de antreprenor. Totusi, ignora cu desavarsire factorul uman, in situatia in care salariile si drepturile angajatilor au fost diminuate.
Un angajat Caterpillar a declarat ca unii dintre colegii sai sunt nevoiti sa manance pe cartele, alaturi de familie, pentru a supravietui. Un altul spune ca angajatii Caterpillar sunt "buni de inlocuit", deoarece pentru acelasi loc se bat alte cinci persoane. Pe masura ce angajatii sai se straduiesc sa supravietuiasca, salariul lui Oberhelman a crescut cu 60%, la 16 milioane dolari in 2011 si la peste 22 milioane dolari in 2012.
In timpul grevei din Joliet, angajatii au fost invitati la o discutie cu seful cel mare de la Caterpillar. Un angajat a intrebat cand vor primi o marire salariala si angajatii cu ora, la care Oberhelman a replicat ca, personal, castiga mai putin decat directorii altor companii rivale. Angajatul respectiv nu a primit o marire de salariu in ultimii zece ani si a fost "socat" de raspunsul lui Oberhelman.
Compania Caterpillar se pregateste pentru ce este mai rau. Marii producatori din industrie se plang mereu ca nu au suficient de multa forta de munca experimentata. Totusi, nu exista bunavointa, in privinta salariilor acestor angajati.
Ostilitatea fata de angajati nu reprezinta o solutie pentru stimularea lor. E un paradox dureros. O companie in crestere genereaza joburi si bunastare. In acelasi timp, salariile trebuie sa ramana suficient de mici, astfel incat compania sa nu fie nevoita sa isi mute activitatea din SUA intr-o tara cu mana de lucru mai ieftina.
Dar exista o diferenta intre a face orice trebuie, pentru a invinge rivalii si a-ti trata angajatii ca pe un obiect, o piesa care poate fi inlocuita cu alta piesa; ei sunt sacrificati pentru bunastarea actionarilor, scrie Business Insider.
La sfarsitul zilei, salariile nu vor creste, pana cand cererea nu va creste, spune Oberhelman. Aceasta ar fi benefica atat pentru buzunarele actionarilor, cat si pentru cele ale angajatilor.