Cat te costa sa-ti tii copilul la facultate in Romania: cheltuielile depasesc posibilitatile unei familii obisnuite, viata e tot mai grea
cheltuieli scoalanoul an universitar
Toti parintii vor ca ai lor copii sa urmeze scoli si sa devina "oameni mari" in societate, motiv pentru care se zbat din rasputeri sa le puna la dispozitie resursele materiale necesare, astfel incat acestia sa aiba acces la educatie si sa obtina o calificare sau o specializare, care sa ii ajute sa-si castige propria paine la maturitate.
Problema este ca a tine un copil in facultate, in ziua de astazi, nu e o "misiune" pentru toate buzunarele.
Un studiu recent ne arata cat de costisitor e noul an universitar pentru parintii din toata tara, dar si cat de solicitant este pentru bugetul unei familii obisnuite sa trimita la scoala un elev!
Anul universitar evapora din bugetul familiilor din Romania peste 1.800 de lei, "dintr-un foc"
Rdin datele
Revolut pentru Romania, rezulta ca o familie a cheltuit pentru inceperea anului universitar aproximativ 1.850 de lei (fara costurile de intretinere - chirie si utilitati), doar in luna septembrie 2022, in timp ce pentru un copil inscris la scoala primara sau gimnaziala, costurile au fost de aproape 1.600 lei (inclusiv afterschool sau alte servicii educationale contra cost). In 2021, costurile pentru inceperea anului universitar au fost de aproximativ 1.512 lei, iar pentru anul scolar al unui elev, de aproximativ 1.550 lei, in timp ce in 2020 acestea au fost de 1.650 lei pentru un student si de 1.520 lei pentru un elev.
"In acest buget au fost luate in calcul costurile pentru achizitionarea de carti, manuale si alte suporturi de invatare tiparite, de produse de papetarie si birotica, de imbracaminte, precum si achizitia de bunuri digitale (aplicatii/ programe de calculator) si pentru mentenanta si reconditionarea echipamentelor IT, taxele si platile catre institutiile de educatie superioara sau servicii de educatie primara si gimnaziala (afterschool, scoli private). Daca adaugam si suma medie cheltuita pentru serviciile de inchiriere de apartamente de la agentiile imobiliare, bugetul pentru un student se ridica la aproximativ 3.000 lei, in septembrie 2022 (fata de 2.400 lei in septembrie 2021 sau 2.800 lei in septembrie 2020)", explica Revolut.
Atat in 2020, cat si in 2021 si 2022, luna septembrie a fost de departe cea in care s-au facut cele mai multe plati catre facultati si colegii. Cu toate acestea, suma medie achitata de un utilizator pentru aceasta categorie de servicii educationale a ramas relativ constanta din 2020 pana acum, in jurul valorii medii de 1.200 lei/ client. Valoarea totala a platilor realizate de utilizatorii romani catre aceste categorii de institutii de invatamant a fost de aproximativ 8,5 milioane lei, in septembrie 2022.
"In ceea ce priveste invatamantul primar si gimnazial, volumul total al platilor realizate de clientii Revolut a fost pe un trend crescator in luna august, in toti cei trei ani analizati, in timp ce luna septembrie a marcat o tendinta descrescatoare de la un an la altul. In septembrie 2022, suma medie platita de un client pentru acest tip de servicii educationale a fost de aproximativ 910 lei, comparativ cu 1.420 lei in august 2022 sau cu 1.828 lei, in august 2021", se mai arata in analiza celor de la Revolut.
Sa nu uitam ca aproximativ 1,9 milioane de romani sunt incadrati in campul muncii cu venitul minim pe economie, a carui valoare neta este de aproximativ 1.500 de lei. Cand ne uitam peste cifrele de mai sus, nu putem sa nu ne imaginam cat de dificil ii este unei familii simple, asa cum sunt majoritatea de la noi din tara, sa puna la dispozitia copiilor resursele financiare necesare procesului de educatie!
Foto: freepik.com