Cat i-a costat pe parinti inceperea noului an scolar si ce asteptari au de la acesta?
noul an scolarcheltuieli scoalacheltuieli rechizitescoala online
Dupa slalomul de anul trecut intre cursurile on-line si cele desfasurate fizic, anul scolar 2021-2022 a inceput, dar tot cu restrictiile impuse in 2020. Gurile rele spun ca, din cauza nerespectarii acestora, nu va dura prea mult si elevi se vor intoarce acasa in fata calculatorului, tabletei sau a telefonului mobil prin intermediul carora va invata, mai mult sau mai putin.
Pana atunci, daca au cumparat sau nu noi
ustensile informatice, parintii a trebuit sa dea banii pe rechizitele clasice.
Un studiu realizat de Reveal Marketing Research a consultat peste 1.009 de respondenti, dintre care 390 parinti cu copii scolari si liceeni din intreaga tara, pentru a vedea cum percep acestia inceputul anului scolar, temerile si ingrijorarile lor, dar si cat au cheltuit pe haine si rechizite.
Astfel, 9 din 10 copii au spus ca merg la scoala cu haine si rechizite noi, obiecte pentru care parintii romani au cheltuit intre 200 si 500 de lei.
Pretentiile cresc odata cu clasa
Circa 92% dintre parinti au spus ca au achizitionat rechizite pentru noul an scolar, in timp ce 84% dintre acestia au declarat ca au dat banii pe haine.
Cercetarea a mai constatat ca, odata cu trecerea copiilor dintr-un ciclu scolar in altul, cheltuielile pentru noul an scolar cresc.
Daca, pentru un prescolar, bugetul mediu total se ridica la peste 600 de lei, pentru un elev de liceu parintii declara ca au cheltuit chiar si peste 900 de lei, in conditiile in care castigul salarial mediu net a fost de aproape 3.400 de lei la inceputul acestui an.
Conform sondajului, 79% dintre parinti au agreat inceperea scolii in format clasic cu revenirea in banci, chiar daca SARS-CoV-2 nu a fost eliminat.
Pe de alta parte, 21% dintre parinti considera ca scoala nu trebuie sa inceapa in format clasic. Este vorba in proportie mai ridicata despre parintii care vor reluarea cursurilor in format hibrid (14%) sau online (7%).
Parintii prefera scoala off-line
Parintii care opteaza pentru scoala in format clasic sunt, in proportii mai ridicate, cei care au copii cu varste cuprinse intre 6 si 10 ani (82%).
Favorabili sistemului hibrid sunt in proportii mai ridicate, parintii liceenilor (14%), iar sistemul online este preferat de catre parintii ai caror copii au varste cuprinse intre 11 si 14 ani (12%).
Parintii se declara destul de ingrijorati cu privire la noul an scolar. Contractarea virusului de catre copii dar si incertitudinea ca urmare a inceperii anului scolar este o ingrijorare pentru o treime dintre parinti.
Dar 8% se declara mai optimisti spunand ca nu sunt deloc ingrijorati cu privire la inceperea acestui nou an scolar.
Studiul a fost desfasurat prin 1.009 interviuri CAWI (colectare online), pe esantion reprezentativ la nivel national urban si rural, cu varste de minimum 18 ani, pe utilizatori on-line users, dintre care 370 respondenti cu copii la scoala.