Cat de greu va fi 2025? FMI reduce drastic prognoza pentru Romania
taxe si impozite 2025fmipreviziuni economice
Vesti proaste cu privire la economia Romaniei, de la Fondul Monetar International (FMI). Institutia a revizuit in jos prognoza de crestere pentru tara noastra.
Fondul Monetar International (FMI) a redus considerabil estimarea privind cresterea economica a Romaniei pentru acest an, dar macar are asteptari mai bune de la 2025.
Conform noilor prognoze FMI, Romania va inregistra in 2024 o crestere economica de sub 1,9%, in timp ce, in primavara acestui an, se estima o crestere de 2,8%.
De asemenea, FMI estimeaza o crestere medie anuala a inflatiei de 5,3% in 2024, in comparatie cu o crestere de 10,4% in 2023. Ritmul de crestere a preturilor ar urma sa scada semnificativ in 2025, cand se estimeaza ca va ajunge la 3,6%. In plus, Fondul prevede un deficit de cont curent de 7,5% din PIB pentru 2024 si o scadere la 7% in 2025.
Ingrijorari mari legate de fiscalitatea din 2025
Daca de la FMI avem aceste estimari, nici specialistii interni nu se lasa mai prejos. Ai nostri se arata deosebit de ingrijorati cu privire la povara fiscala care s-ar putea majora in 2025, atat pentru firme, cat si pentru populatie.
Dupa alegeri, este posibil sa ne confruntam cu o realitate fiscala mai dura, iar expertii nu exclud majorari de taxe si impozite, chiar daca oficialii guvernamentali neaga in prezent aceasta posibilitate. Guvernul transmite publicului o impresie de stabilitate si afirma ca bugetul poate fi gestionat fara a recurge la masuri de austeritate.
Adrian Codirlasu, vicepresedinte CFA Romania, avertizeaza ca deficitul actual nu este sustenabil si ar putea impinge Romania intr-o criza financiara, dar si intr-o situatie in care taxele si impozitele vor fi majorate.
"E clar, deficitul actual nu este sustenabil si ne poate duce in criza financiara. Prin urmare va fi fortat Guvernul sa ia masuri. Masurile vor privi in special cresterea fiscalitatii care se va intampla anul viitor. Deci ar trebui sa ne pregatim pentru o majorare substantiala a fiscalitatii anul viitor dupa alegeri.
Aceasta majorare a fiscalitatii va veni peste o economie slabita, vedem cu tot acest impuls bugetar nu reusim decat o crestere de poate in jur de 1% a PIB-ului. Deci si cresterea economica e mica. Riscul e ridicat ca anul viitor sa asistam la recesiune", avertizeaza economistul Adrian Codirlasu, vicepresedinte CFA Romania, citat de
B1tv.ro.
Sursa foto: freepik.com